У "Слузі народу" озвучили переваги закону про оподаткування послуг Netflix, Apple, Google
Категорія
Економіка
Дата публікації

У "Слузі народу" озвучили переваги закону про оподаткування послуг Netflix, Apple, Google

У "Слузі народу" озвучили переваги закону про оподаткування послуг Netflix, Apple, Google
Джерело:  online.ua

У фракції “Слуга народу” вважають, що завдяки законопроєкту про оподаткування цифрових послуг іноземних компаній державний бюджет України отримає 3 мільярди гривень щороку. Водночас він прибере “дискримінацію” українських постачальників таких послуг. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “РБК-Україна”.

За оприлюдненими даними, українські компанії сплачують ПДВ зі своїх послуг, однак іноземні — ні.

“Цей документ насамперед про рівні умови для українського та закордонного бізнесу. Такі міжнародні компанії як Facebook, Netflix, Tik Tok, Instagram, YouТube, Viber - усі вони раніше платили податки в інших юрисдикціях. Натомість державний бюджет України недоотримував суттєвих коштів. Чи справедливо пільгувати іноземців і водночас обкладати податком вітчизняні компанії? Усі, хто працює в Україні, мають бути в рівних умовах. Ми прибираємо цю дискримінацію. Також законопроєкт дозволить отримати додаткові кошти в бюджет країни — це мільярди гривень", - цитує видання нардепа Олександра Корнієнка.

Водночас у фракції додали, розширення стягнення ПДВ на компанії-нерезиденти, які надають цифрові послуги (на кшталт Netflix, Facebook, Google, Apple) існують в інших державах вже значний час.

У Євросоюзі кілька років тому звернули увагу на відповідну проблему. Наприклад, компанія реєструвалася у країні, де існує низька ставка ПДВ, а послуги надає фактично “за кордоном” від місця реєстрації. Тепер у співдружності податки сплачують відповідно до місця їх надання.

“Український інвестор, який створює технологічну компанію для показу фільмів в інтернеті, повинен мати такі ж умови як і американський Netflix. Коли американська компанія не платить податки в Україні, а українська компанія платить — це пряма дискримінація українського бізнесу. Технологічні платформи Google, Facebook, Apple та багато інших платять аналогічний податок у 83 країнах світу. Після того, як цей закон почне діяти у нас, український бюджет зможе отримати 3 млрд грн додаткових надходжень на рік. Це суттєва сума — стільки ж ми заробили на приватизації у 2020 році”, - наголосила нардепка Роксолана Підласа.

Користувачі не платитимуть жодних податків, звернули увагу представники Верховної Ради. Йдеться виключно про компанії-нерезиденти.

Виключенням у законопроєкті стали платні освітні послуги через інтернет.

Як повідомляв ONLINE.UA, народні депутати Ради виступили на підтримку в першому читанні законопроєкту № 4184, який передбачає введення НДС на цифрові послуги від іноземних компаній. Податки у розмірі 20% стягуватимуть, зокрема, з послуг компаній Netflix, Steam, Apple, Amazon, Facebook.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?