У США передрікають «кінець української економіки» через Коломойського
Категорія
Україна
Дата публікації

У США передрікають «кінець української економіки» через Коломойського

У США передрікають «кінець української економіки» через Коломойського
Джерело:  Голос Америки

Найбільшим випробуванням для нового президента України Володимира Зеленського стане вирішення справи Приватбанку, переконані експерти, які взяли участь в дискусії у вашингтонській студії «Голосу Америки». Практично всі з них передрікають значне погіршення економічної ситуації у випадку, якщо вимоги Ігоря Коломойського до України будуть задоволені. Дехто каже навіть про катастрофу, інформує ONLINE.UA.

За словами керівник вашингтонського представництва юридичної компанії Asters USA Ендрю Мака, ставки навколо справи Приватбанку сьогодні є надзвичайно високими:

«У 2016 році там була дірка у 5,5 мільярдів доларів. Тепер, наприкінці 2018 року, прибуток – 400 мільйонів доларів. Це є однією з небагатьох історій успіху України за останні роки та спільним досягненням українського уряду, МВФ та Заходу в цілому», – говорить Мак.

Старший науковий співробітник Атлантичної ради Андерс Аслунд висловився про колишнього власника Приватбанку максимально різко:

«Про що тут говорити? Він взяв з банку 5,5 мільярда доларів. Найкращим способом пограбувати банк є володіти банком. Коломойського і Геннадія Боголюбова звинувачують у тому, що вони самі собі видали 97% кредитів. Ці кредити були переведені у принаймні 50 офшорних компаній на Кіпрі, а потім і далі. Важливо, щоб ці гроші повернулися в «Приватбанк», тому що «Приватбанк» належить українській державі. Після того, як Коломойський вкрав гроші, він тепер ще раз хоче їх вкрасти в українського народу».

Голова юридичного комітету Американсько-Української ділової ради та керуючий партнер Української юридичної групи Ірина Паліашвілі вважає, що задоволення вимог Коломойського до держави стане «катастрофою для економіки», яка призведе до ефекту доміно.

«Це стане кінцем української економіки, оскільки МВФ відкличе свою підтримку. Це буде величезним ударом по верховенству права. З країни вийдуть навіть ті інвестори, що є. Це буде справжньою катастрофою», – заявила Паліашвілі.

Присутніх в студії «Голосу Америки» обурило нещодавнє висловлювання Ігоря Коломойського про те, що вони готові, у разі потреби, привезти з Лондона в Київ колишню голову НБУ Валерію Гонтареву «приватним порядком».

«Це шокуюча заява... Ви бачите справжні погрози колишньому державному посадовцю. І це злочин за українським Кримінальним кодексом. Викрадення – це злочин. Я думаю, що він опосередковано дискредитує Зеленського», – додала Паліашвілі.

Нагадаємо, що перша заступниця глави НБУ Катерина Рожкова заявила, що Нацбанк наполягатиме на націоналізації «Приватбанку» вдруге, якщо суд скасує відповідне рішення про його націоналізацію 2016 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?