У США розкритикували план Кремля по Україні - названо причини
Категорія
Світ
Дата публікації

У США розкритикували план Кремля по Україні - названо причини

У США розкритикували план Кремля по Україні - названо причини
Джерело:  online.ua

Група колишніх дипломатів, посадовців та експертів Сполучених Штатів виступили з організованою критикою проти плану із врегулювання ситуації на Донбасі, який запропонував Кремль під час Мюнхенської безпекової конференції. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на аналітичний центр Atlantic Council.

На думку фахівців, нові пропозиції російської сторони - хибні.

"Більшість з 12 рекомендацій, якщо вони будуть сумлінно виконуватися всіма сторонами, мають конструктивний характер і можуть служити заходами зміцнення довіри, вони полегшать труднощі та страждання, яких зазнає населення на окупованому Донбасі або поблизу нього. Але деякі з них є проблематичними; дві, зокрема, повторюють пропозиції Кремля про переговори або теми дезінформації. Що ще більш важливо, в документі описується проблема, яка повинна бути вирішена з точки зору Кремля, можливо, щоб переконати представників російської еліти підписати угоду", - стверджується у спільній заяві.

Перш за все автори заяви звернули увагу на формулювання події з кремлівської точки зору - "конфлікт в Україні та навколо неї". Цей вислів маскує правдиві причини конфронтації, а це, у свою чергу, призводить до пошуку хибних шляхів її вирішення.

Стверджується, що початком конфлікту стала окупація російськими військовослужбовцями Криму, а також гібридна війна Кремля проти України, яка торкнулася перш за все Донбасу.

"Без кремлівського керівництва, фінансування, зброї (включаючи важкі озброєння), боєприпасів і, в деяких випадках, регулярних підрозділів російської армії, не було б "конфлікту всередині та навколо України", - додали автори.

Експерти наголосили, головна проблема для вирішення — агресія Москви. Вирішити її можна відновленням українського суверенітету й територіальної цілісності.

Окрім того вони звернули увагу на ігнорування в Кремлі основоположного пункту "Мінська-2" - припинення вогню. Без нього неможливо говорити про скасування санкцій, яке згадується в документі.

Серед підписантів заяви колишні посли США в Україні — Марі Йованович, Вільям Тейлор, Стівен Пайфер.

Як повідомляв ONLINE.UA, у плані Кремля немає жодної згадки про перемир'я чи виведення військ, але обговорюється відродження торгівлі між Україною та Росією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?