У США виявили невідому хворобу, яку може поширювати Росія
Категорія
Світ
Дата публікації

У США виявили невідому хворобу, яку може поширювати Росія

У США виявили невідому хворобу, яку може поширювати Росія
Джерело:  online.ua

У Білому домі офіційно визнали нові випадки невідомої хвороби, за якою можуть стояти російські спецслужби. Це загадкове захворювання, яке називають "гаванський синдром", виявили у кількох американських дипломатів. Американська влада і спецслужби розслідують інциденти, але поки не можуть назвати точні причини виникнення хвороби.

Джерело: пресслужба Білого дому

Прессекретарка Білого дому Дженніфер Псакі підтвердила, що американські держслужбовці постраждали саме на території США від "гаванського синдрому", а не в інших країнах, як було до цього. Але детальної інформації про інциденти вона повідомити не змогла.

"Ми, звичайно ж, розслідуємо інциденти, в яких співробітники повідомляли про дивні симптоми, і серйозно ставимося до кожного повідомлення. Наша група національної безпеки спостерігає за цим процесом, але на даний момент ми не знаємо причини хвороби", - відповіла Дженніфер Псакі на питання про випадки "гаванського синдрому" в США.

Гаванський синдром - що відомо про загадкове захворювання

  • "Гаванським синдромом" називають безпричинний прояв цілого набору симптомів - запаморочення, втрата рівноваги і слуху, підвищена тривожність. Вони виникають виключно у американських дипломатів

  • Цю невідому хворобу так назвали, оскільки вперше з нею зіткнулися співробітники посольства США в Гавані. Це сталося ще в 2016 році.

  • У наступні роки з симптомами "гаванського синдрому" зіткнулися канадські дипломати, які працювали на Кубі.

  • Уряд США також визнав схожі випадки в Китаї, Узбекистані і Росії. Зокрема, під час візиту в Москву з незрозумілісимптоми з'явдядися у агента ЦРУ Марка Полімеропулоса.

  • Американські вчені раніше припускали, що причиною симптомів міг стати вплив специфічного звуку і за його розповсюдженням може стояти Куба, яка використовує звукову зброю, що викликає "патології в мозку дипломатів". В Кубі ці звинувачення відкидають.

  • При цьому в Національній академії наук США вважають, що "гаванський синдром" пов'язаний з спрямованими радіочастотними хвилями. В американській НАН не виключають, що за атаками на дипломатів США стоїть Росії, оскільки вплив радіочастотних хвиль на людей досліджували в Радянському Союзі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?