У США ввели мораторій на смертну кару на федеральному рівні
Категорія
Світ
Дата публікації

У США ввели мораторій на смертну кару на федеральному рівні

У США ввели мораторій на смертну кару на федеральному рівні
Джерело:  online.ua

У Міністерстві юстиції Сполучених Штатів виступили із рішенням про тимчасову зупинку виконання смертних вироків на федеральному рівні через необхідність перевірки.

Джерело: Associated Press

За оприлюдненими даними, причиною став історичний період, коли за адміністрації Дональда Трампа було виконано за пів року одразу 13 вироків.

Згідно з уточненням міністра юстиції - генерального прокурора Мерріка Гарланда, Мораторій на виконання кари буде чинним, поки відомство проводитиме перевірку стосовно власної політики й процедур такої міри покарання.

“Міністерство юстиції має забезпечити кожному у федеральній системі кримінального правосуддя не лише дотримання прав, гарантованих Конституцією і законами Сполучених Штатів, але й справедливе гуманне поводження. Це зобов'язання має особливу силу у справах про смертну кару”, - наголосив посадовець.

Він пояснив, що департаменту належить вивчити протоколи, які раніше вів попередній генеральний прокурор Вільям Барр, вивчити проблему “ризику болю та страждань через використання пентобарбіталу” - це снодійне, яким користуються під час смертельних ін’єкцій.

Водночас із тим відомо, що рішення Мін’юсту ставить страти на паузу, однак не зупиняє практику застосування такого покарання остаточно. Мораторій не заважає прокурорам федерального рівня вимагати смертну кару для підсудних під час відповідного процесу.

Джо Байден про смертну кару

Сам президент США виступав із критичними заявами щодо інституту смертної кари в країні. Представники його адміністрації озвучили плани з припинення виконання такого жорстокого покарання.

Утім, наразі в Сполучених Штатах майже піковий показник щодо підтримки смертної кари. Соціальні дослідження вказують на підтримку її з боку 55% опитаних американських громадян.

Схожа перевірка, яку започаткували наразі, була проведена 2014 року за каденції Барака Обами. При президентстві Трампа практику смертної кари повноцінно відновили.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?