У США замінять портрет президента на купюрі в $20 чорношкірою рабинею-активісткою
Категорія
Світ
Дата публікації

У США замінять портрет президента на купюрі в $20 чорношкірою рабинею-активісткою

У США замінять портрет президента на купюрі в $20 чорношкірою рабинею-активісткою
Джерело:  online.ua

Міністерство фінансів Сполучених Штатів передбачає замінити портрет 7-го президента Ендрю Джексона на купюрі номіналом у 20 доларів.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Guardian.

Замість відомого політика там розмістять зображення афроамериканки Гаррієт Табмен.

За оприлюдненими подробицями, Табмен жила у 19-му сторіччі. Вона народилася рабинею, однак втекла з неволі та стала одним з символів боротьби проти рабства у США.

“Важливо, щоб наші банкноти відображали історію та різноманітність нашої країни”, - наголосила речниця Білого дому Джен Псакі.

Слід зауважити, що вперше відповідна ідея — замінити портер президента-рабовласника на чорношкіру аболіціоністку — з’явилася ще за каденції Барака Обами.

Його уряд не встиг втілити задум, а республіканець Дональд Трамп взагалі його заблокував.

Гаррієт Табмен народилася у родині рабів, у якій вже було 10-ро дітей. У дитинстві вона працювала служницею, а пізніше її направили на обробку плантацій.

У 13 років вона отримала травму голови, яка не давала їй спокою все життя — наглядач поцілив у дівчинку металевою гирею.

Табмен втекла з неволі у 27 років, а пізніше врятувала від важкої долі ще 70 людей. Коли спалахнула Громадянська війна (1861 - 1865), вона приєдналася до армії Півночі як розвідниця.

Пізніше аболіціоністка виступала за виборчі права для жінок — у той час Штати, з рабством та сегрегацією за статтю та расою, не були такими ж демократичними, як зараз.

Водночас Ендрю Джексон за роки своєї каденції (1829 - 1837) залишив менш однозначний слід в історії.

Його адміністрація всіляко підтримувала та втілювала ініціативи з примусового переселення корінних жителів Північної Америки з їхніх рідних регіонів, які пізніше займали білі переселенці.

Вже через рік після здобуття посади Джексон підписав Закон про переселення індіанців.

Він передбачував, що представників п’яти цивілізованих племен (черокі, кріки, чикасо, чокто, семіноли) переселять з сучасного Середнього Заходу США, а їхні родючі землі отримають плантатори й землероби.

Документ критикували сучасники Джексона. Він не тільки був нелюдяним за жорсткоістю, але й порушував юридичні аспекти — США мали з індіанцями низку домовленостей.

Виконання цього акту — окремі трагічні сторінки американської історії, адже переселення породило тисячі жертв серед індіанців та навіть особливий вислів — “дорога сліз”.

Їм названо важкий шлях, який люди здійснювали під конвоєм американських солдатів, аби дістатися “запропонованої” урядом США землі.

Як повідомляв ONLINE.UA, 20 січня американський лідер Джо Байден поділився з журналістами цікавою новиною: він підтвердив, що колишній президент Штатів Дональд Трамп залишив йому дуже "великодушний лист" перед тим, як покинути Білий дім.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?