У США застерегли Зеленського від зустрічі і переговорів з Путіним
Категорія
Політика
Дата публікації

У США застерегли Зеленського від зустрічі і переговорів з Путіним

У США застерегли Зеленського від зустрічі і переговорів з Путіним
Джерело:  online.ua

Команда російського президента Володимира Путіна блокує переговори з Україною по Донбасу на всіх рівнях, але при цьому не заперечує можливу зустріч глави Кремля з українським лідером Володимиром Зеленським, який викликав Путіна на розмову тет-а-тет, щоб вивести ситуацію з гухого тупика. Перспективи зустрічі Путіна і Зеленського вже оцінив ексспецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. Він застеріг українського лідера в тому, що переговори з президентом Росії будуть складними і закликав Зеленського, перш ніж зустрічатися з Путіним, заручитися підтримкою команди президента США Джо Байдена. Таку думку Волкер висловив в інтерв'ю НВ, передає ONLINE.UA.

"Я ніколи не виступаю проти того, щоб люди говорили один з одним, але, мені здається, сьогодні в цьому конфлікті ми маємо непорівнянні позиції сторін. У Путіна зараз "досить сильна позиція". Він беззастережно заперечує присутність Росії в українському конфлікті, і для президента Зеленського буде надзвичайно складно зустрічатися і говорити з ним", - вважає Волкер.

Тільки з підтримкою США, Німеччини і Франції, як вважає Волкер, Зеленський зможе досягти необхідного контексту в розмові з Путіним. При цьому Волкер оцінив і принципову позицію Зеленського по Донбасу, яку назвав "розумною".

"Він відвів війська від лінії фронту, він відкрив мости і пункти перетину, це ж стосується його політики досягти тимчасового перемир'я і розширити доступ гуманітарних місій до місцевих жителів, які проживають на лінії розмежування. Він навіть говорив про готовність обговорювати питання місцевих виборів, але тільки після того, як Донбас буде деокупуваний. І що особливо важливо, він продемонстрував, що на позиціях миру не стоїть Росія. Це важливо для посилення дипломатичної позиції України ", - зазначив колишній спецпредставник США в Україні.

На думку Волкера, Україна повинна дотримуватися обраної Зеленським позиції, оскільки Росія продовжує війну, в якій не може бути військової перемоги.

"Тому важливо робити те, що Україна продовжує робити: правильно себе позиціонувати, працювати з міжнародним співтовариством, будувати країну і не зупинятися на цьому шляху", - підсумував Волкер.

Важливо відзначити, що Росія блокує переговори по Донбасу не тільки на рівні лідерів нормандської четвірки, а й на рівні ТКГ. Російська сторона вимагає прийняти свій план врегулювання війни, а до того моменту відмовляється що-небудь погоджувати. Саме в ультимативній формі Москва хоче змусити офіційний Київ прийняти всі умови Путіна по Донбасу. Шантаж Кремля вже привів до загострення в зоні ООС. Бойовики остаточно зірвали перемир'я і щодня ведуть масштабні обстріли по позиціях українських захисників. У ТКГ попереджають бойовиків, що якщо окупанти відмовляться від мирного сценарію, то Україна почне захищатися і відповідати.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Путіна знову змінили позицію по Донбасу і висунули нову вимогу Зеленському. Тепер в Москві хочуть змусити Зеленського підписати зобов'язання офіційного Києва щодо реалізації "Мінська-2". А це означає, що бойовики продовжувати обстрілювати позиції ООС, а захисники України не матимуть права відповісти їм.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?