У США звільнять Джона Гінклі, який стріляв у президента Рейгана
Категорія
Світ
Дата публікації

У США звільнять Джона Гінклі, який стріляв у президента Рейгана

У США звільнять Джона Гінклі, який стріляв у президента Рейгана
Джерело:  online.ua

У Сполучених Штатах виступили з новим рішенням щодо Джона Гінклі-молодшого, який близько 40 років тому намагався вбити президента Рональда Рейгана - стрільця може бути звільнено вже наступного року.

Джерело: Associated Press

За заявою судді окружного суду Пола Л. Фрідмана, ув’язнення для злочинця може закінчитися, утім, за певними умовами - перш за все це дотримання встановлених правил та стабільний психічний стан.
Передбачається, що суд виступить з фінальним вердиктом вже цього тижня.

Ще 2016 року Гінклі перевели до міста Вільямсбург, штат Вірджинія, а до цього його утримували у лікарні в столичному Вашингтоні. Чинне судове рішення зобов’язало його лікарів і терапевтів нагляду за препаратами засудженого та його терапією в цілому.

Також наразі Гінклі заборонено володіти будь-якою вогнепальною зброєю, він не може зв’язуватися будь-яким чином з дітьми Рейгана чи акторкою Джоді Фостер - саме на неї намагався “справити враження” психічно неврівноважений стрілець 1981 року.

Суддя Фрідман уточнив, що 66-річний Гінклі упродовж років не відзначився жодними симптомами психічних розладів, агресивною поведінкою чи зацікавленістю вогнепальним озброєнням. Востаннє один з цих пунктів було зафіксовано 1983 року.

“Якби він не намагався вбити президента, його б беззастережно звільнили давно, дуже давно. Але тепер усім комфортно після всіх досліджень, всього аналізу, всіх інтерв'ю і всього досвіду з містером Хінклі”, - наголосив посадовець.

Попередньо оцінку ризиків щодо насильства провів Департамент психічного здоров’я Вашингтону ще 2020 року. Тоді було встановлено, що Гінклі не становитиме загрози у разі звільнення. Це станеться, як очікується, наступного червня.

Замах на Рейгана

30 березня 1981 року Гінклі випустив 6 куль у бік Рейгана, який зі своїм оточенням йшов до президентського автомобільного кортежу. Постріли поранили речника президента Джеймса Броді в голову, офіцера поліційного округу Колумбія Томаса Делаханті у спину, агента Секретної служби Тімоті Маккарті у груди, а ще одна куля рикошетом поранила самого Рейгана в легені.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?