У центрі Бабин Яр з'явиться "Кришталева стіна плачу" і "Курган пам'яті"
Категорія
Культура
Дата публікації

У центрі Бабин Яр з'явиться "Кришталева стіна плачу" і "Курган пам'яті"

У центрі Бабин Яр з'явиться "Кришталева стіна плачу" і "Курган пам'яті"
Джерело:  online.ua

У 2021 року виповнюється 80 років з дня трагедії Бабиного Яру. Під час церемонії пам'яті жертв розстрілів на території меморіального центру Голокосту в Києві відкриють дві нові інсталяції - Кришталеву стіну плачу і Курган пам'яті.

Джерело: пресслужба Меморіального центру "Бабин Яр"

Відкриття великого меморіального об'єкту "Кришталева стіна плачу" відбудеться 6 жовтня. Її створює сербська художниця Марина Абрамович з кварцових блоків, які будуть містити найпоширеніший вид вугілля в Україні - антрацит. Кришталева стіна плачу буде досягати в довжину 40 метрів, а у висоту - 3 м. Одночасно відвідувати цей об'єкт зможуть 25 осіб.

Кришталева стіна плачу в Бабиному Яру (фото - facebook.com/babynyar.memorial)

"Голокост змінив історію людства назавжди. Всі ми емоційно вражені цією трагедією. Коли я усвідомлювала свій внесок в проєкт, пов'язаний з темою Бабиного Яру, для мене були важливі три речі. По-перше, об'єкт не повинен бути тільки скульптурою. По-друге, він повинен бути інтерактивним. По-третє, об'єкт не може бути лише відображенням минулого, а повинен нести послання в майбутнє ", - охарактеризувала Кришталеву стіну плачу її авторка.

У Бабиному Яру відкриють Курган пам'яті

Також на роковини трагедії Бабиного Яру відкриють ще одну інсталяцію - Куран пам'яті, в якому історія трагедії Бабиного Яру буде відтворена за допомогою 3D-моделювання. Ширина і довжина будівлі сягатиме 80 метрів, а висота - 15 метрів. По виду будова буде нагадувати кургани - традиційні для українських степів стародавні поховання в формі пагорба з землі і каміння.

Курган пам'яті в Бабному Яру (фото - facebook.com/babynyar.memorial)

"Наша мета - створити простір, яке зробить історію Бабиного Яру близькою і актуальною для будь-кого, незалежно від нації, статі, віку або релігії. Ми хочемо, щоб люди відчули і зрозуміли, що історія Бабиного Яру - це їхня історія, історія їх сусідів, їх міста, їх нації, їх світу. Бабин Яр є місцем смерті багатьох жертв - євреїв, циган, радянських військовополонених, пацієнтів психіатричної лікарні, українських націоналістів, комуністів. Всіх, хто там помер, потрібно пам'ятати і шанувати ", - розповів художній керівник Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Ілля Хржановський.

Річниця трагедії Бабиного Яру - Україна готує велику програму

Трагедія в Бабиному Яру відбулася майже 80 років тому - 29-30 вересня 1941 нацисти розстріляли там майже 34 тисячі євреїв. Однак точне число убитих в Бабиному Яру досі невідомо, оскільки під час масових розстрілів не враховувалися маленькі діти до 3-х років. Всього ж, відповідно до джерел, в урочищі Бабин Яр було розстріляно від 100 до 200 тисяч осіб: радянських військовополонених, підпільників, душевнохворих, євреїв, циган, караїмів, дітей. Протягом десятків років радянська пропаганда замовчувала масштаби трагедії.

Українська влада готує потужну програму до 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру. 6 жовтня 2021 року на території Бабиного Яру відбудеться офіційна церемонія за участю світових лідерів, діячів єврейських організацій, які вижили під час Голокосту, і українців, які рятували євреїв від смерті під час нацистської окупації та отримали звання Праведників народів світу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?