У вакцини Pfizer проти коронавірусу виявили серйозні побічні ефекти
Категорія
Світ
Дата публікації

У вакцини Pfizer проти коронавірусу виявили серйозні побічні ефекти

У вакцини Pfizer проти коронавірусу виявили серйозні побічні ефекти
Джерело:  online.ua

Розробники найперспективнішої вакцини проти коронавірусу Pfizer несподівано зіткнулися з певними проблемами. На фінальній стадії випробування волонтери заявили про подекуди потужні побічні ефекти від препарату. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Independent.

За словами одного з добровольців, після отримання препарату він отримав стан на кшталт "важкого похмілля".

Відомо, що інформація про побічні ефекти від вакцини Pfizer з'явилися за кілька днів після заяви розробників про 90-відсоткову ефективність.

Під час випробувань фахівці компанії BioNTech залучили до 43,5 тисячі волонтерів з 6 країн, яким надали препарат і плацебо, однак не уточнили, кому та що вколювали. Утім, деякі з "пацієнтів", все ж таки змогли зрозуміти це, оскільки мали пізніше головний біль та біль у м'язах.

З такою заявою, зокрема, виступив 44-річний мешканець американського Техасу Гленн Дешилдс, саме він назвав своє самопочуття "важким похміллям", яке, втім, швидко пройшло. Пізніше він здав тест на антитіла, він виявився позитивним і підтвердив, що чоловік отримав дозу справжньої вакцини.

Також 45-річна мешканка Міссурі на ім'я Керрі повідомила про лихоманку, головний біль та ломоту в тілі після першої ін'єкції.

Водночас раніше доктор Альберт Бурла, гендиректор проєкту Pfizer, оголосив про поворотний момент у розробці вакцини.

"Сьогодні великий день для науки та людства. Перші підсумки третьої фази випробувань нашої вакцини проти COVID-19 показали спроможність препарату боротися проти коронавірусу", - зауважив він.

Медіа звернули увагу, що питання про ефективності вакцини у зв'язку з віком, етнічними особливостями та тривалістю імунітету все ще не з'ясовані.

Як повідомляв ONLINE.UA, у команді розробників найперспективнішої вакцини проти коронавірусу поділилися, коли може початися перша у світі кампанія з вакцинації. Співзасновник BioNTech Угур Шахін, причетний до проєкту Pfizer, назвав ймовірним перше використання препарату до кінця 2020 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?