У Вірменії зробили жорсткий натяк Азербайджану стосовно Карабаху
Категорія
Світ
Дата публікації

У Вірменії зробили жорсткий натяк Азербайджану стосовно Карабаху

У Вірменії зробили жорсткий натяк Азербайджану стосовно Карабаху
Джерело:  online.ua

Вірменський уряд розглядає можливість визнання незалежності Нагірного Карабаху на тлі запеклих боїв проти азербайджанської армії. Прем'єр-міністр країни Нікол Пашинян назвав відповідне рішення ймовірним шляхом для врегулювання конфлікту. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його інтерв'ю на російському телебаченні.

За словами політика, йдеться про визнання у разі нібито користі для врегулювання.

"Питання у наступному: якщо наш аналіз призведе до того, що це допоможе Карабаху і вирішенню питання, ми зробимо такий крок. Якщо немає, то ми утримаємося від такого рішення. Ми зараз в процесі обговорення. Звичайно ж, ми ще зважаємо на те, що нам потрібно бути максимально конструктивним членом міжнародної спільноти", - підкреслив Пашинян.

Таким чином він відповів на питання про ймовірність погіршення чи покращення ситуації у разі визнання незалежності регіону.

Нагадаємо, Нагірний Карабах — азербайджанський регіон, конфлікт за контроль над яким назрів у 1980-х роках та став фактично міжетнічним. Вірменська РСР хотіла підпорядкування собі цього регіону й виправдовувала це значною кількістю місцевих вірмен.

Вже у 1990, коли внутрішня криза в СРСР досягала свого піку, азербайджанські та вірменські сили обмінялися першими ударами на спільному кордоні. Наступного року на території Нагірного Карабаху оголосили "республіку", яку миттєво підтримав на всіх рівнях Єреван, зокрема й на воєнному.

Повномасштабна війна тривала до травня 1994 року, конфлікт з того залишався замороженим — за винятком кількох інцидентів у різні роки. Баку вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію — агресором.

Як повідомляв ONLINE.UA, російська влада не планує втручатися у військовий конфлікт у Нагірному Карабасі, який поновився наприкінці вересня. Речник президента Дмитро Пєсков відкинув ідею відправлення військових у зону боїв, оскільки оборонні домовленості торкаються виключно агресії проти Вірменії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?