У ВООЗ розкрили реальний масштаб першого спалаху коронавіруса в Ухані
Категорія
Світ
Дата публікації

У ВООЗ розкрили реальний масштаб першого спалаху коронавіруса в Ухані

У ВООЗ розкрили реальний масштаб першого спалаху коронавіруса в Ухані
Джерело:  online.ua

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я, які завершили місію в Китаї, розкрили реальний масштаб першого спалаху коронавіруса в Ухані. Офіційний Пекін намагався приховати, що число заражених було майже в десять разів більше офіційних даних, і люди були інфікованими 13 різними штамами COVID-19. У ВООЗ впевнені, що масштаб епідемії міг бути набагато більшим, ніж вважалося раніше, оскільки медики фіксували тільки людей, у яких коронавірусна хвороба протікала в складній формі, яких, як вони стверджують, в грудні 2019 року в Ухані було 174, а ковід в легкій формі тоді вже переносили понад тисяча осіб. Фахівці ВООЗ намагаються отримати дані про перших заражених, які влада Китаю відмовилася їм надавати. Ці дані, як кажуть у ВООЗ, допомогли б з'ясувати, як почав поширюватися вірус. Є припущення, що спалах почалася задовго до офіційного оголошення. Про це повідомив керівник розслідування місії ВООЗ в Китаї Пітер Бен Ембарек, передає ONLINE.UA з посиланням на CNN.

Ембарек не став коментувати, чому в Ухані виявили наявність такої великої кількості мутацій коронавіруса в той час, коли був зафіксований перший спалах. Але епідеміологи, які ознайомилися з висновками ВООЗ, вважають це свідченням того, що вірус був присутній в людській популяції задовго до спалаху в Ухані. При цьому фахівець ВООЗ підкреслив, що не всі ці мутації пов'язані з ринками, в тому числі з ринком морепродуктів, який вважається "розповсюджувачем" ковіда. Він привів у приклад пацієнта з COVID-19, якого влада Китаю назвала першим зараженим. Це був 40-річний житель Уханя, який не відвідував ринок і не подорожував.

Раніше фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я за підсумками поїздки в Китай, заявили про те, що нарешті змогли знайти "важливі ключі" до розгадки ролі ринку морепродуктів в поширенні пандемії коронавіруса. При цьому можливість поширення вірусу з лабораторії в Ухані вони назвали досить малоймовірною. Також експерти ВООЗ не знайшли доказів того, що вірус поширювався в Ухані до грудня 2019 року, але вони припускають, що перші випадки COVID-19 могли бути в Китаї ще за два місяці до офіційної спалаху.

До сих пір вважається, що поширення коронавірусної інфекції по світу почалося в грудні 2019 року на території материкового Китаю. Але розвідки багатьох країн з'ясували, що ще на початку грудня 2019 року Китай мав докази передачі інфекції від людини до людини, але вперто не визнавав цей факт до 20 січня минулого року. Їм також відома інформація, що ще 3 січня, коли в китайському місті Ухань почали масово заражатися люди, Національний комітет охорони здоров'я Китаю дав вказівку знищити зразки коронавіруса і не публікувати інформацію про невідому інфекцію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що експерт ВООЗ назвав саму ймовірну версію появи коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?