У Зеленського анонсували законопроєкт про відкликання нардепів
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського анонсували законопроєкт про відкликання нардепів

У Зеленського анонсували законопроєкт про відкликання нардепів
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді у майбутньому зареєструють законопроєкт, який відкриє можливість відкликати народного депутата. Згідно з поясненням заступника спікера парламенту Руслана Стефанчука, йдеться про документ, який вноситиме правки до Конституції України. Він звернув увагу на певну проблему в ухваленні такого проєкту, оскільки зміни Основного закону потребують наявність підтримки з боку 300 парламентарів під час голосування. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

“Ми напрацьовуємо і зміни до Конституції, і законопроєкт щодо “реколлу” (відкликання), а далі будемо визначатися”, - пояснив віцеспікер.

За його словами, фракція “Слуга народу” може гарантувати 226 голосів, необхідних для ухвалення законопроєкту. Утім, у цій ситуації йдеться про необхідність одразу 300.

“Якщо нам вдасться запровадити таку форму, як зміни до Конституції в цьому напрямку, то будемо йти цим шляхом. Якщо ні – ми повинні діяти в межах Конституції, тому що можемо розраховувати на своїх майже 250 депутатів, які в нас є”, - стверджує Стефанчук.

Нагадаємо, законодавчі норми про можливість відкликання нардепів були у політичній програмі “Слуги народу”, який затвердили на відповідному з’їзді у червні 2019 року.

Тоді колишній голова пропрезидентської партії Дмитро Разумков анонсував, що зняття депутатської недоторканності, механізм відкликання, а також закон про референдум-народовладдя стануть першочерговими рішеннями разом з введенням відповідальності для посадовців щодо незаконного збагачення чи конфіскації майна корупціонерів.

Як повідомляв ONLINE.UA, 30 березня український парламент проголосував за закон, який надає електронній версії паспорту у смартфоні статус повноцінного документа. Відповідний законопроєкт 4355 підтримали 302 народних обранці. В пояснювальній записці зазначається, що закон почне діяти з 23 серпня.

Документ вносить як новації терміни “е-паспорт”, “е-паспорт для виїзду за кордон”. Це - також серед запланованих елементів політичної програми президентства Володимира Зеленського.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?