У Зеленського нарешті розкрили позицію щодо боїв за Нагірний Карабах
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського нарешті розкрили позицію щодо боїв за Нагірний Карабах

У Зеленського нарешті розкрили позицію щодо боїв за Нагірний Карабах
Джерело:  online.ua

В українському уряді закликали до стриманості у питанні поновлених боїв за Нагірний Карабах. Керівник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, додаткові емоції у цій справі стануть зайвими. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на брифінг дипломата у середу, 30 вересня.

За його словами, конфлікт необхідно врегулювати завдяки принципу територіальної цілісності обох країн — Азербайджану та Вірменії.

"Ми всі уважно спостерігаємо за розвитком цих подій... Війна — це завжди горе, жертви, руйнування... На нашу думку, зараз на Кавказі головне — це не розпалювати додатково і без того дуже високі емоції... Одним з наріжних каменів української зовнішньої політики є підтримка територіальної цілісності держав. Ми послідовно підтримували територіальну цілісність Азербайджану, так само, як Азербайджан підтримував нашу територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах, і цей принцип залишається для нас абсолютно незмінним", - пояснив Кулеба.

Нагадаємо, Нагірний Карабах — азербайджанський регіон, конфлікт за контроль над яким назрів у 1980-х роках та став фактично міжетнічним. Вірменська РСР хотіла підпорядкування собі цього регіону й виправдовувала це значною кількістю місцевих вірмен.

Вже у 1990, коли внутрішня криза в СРСР досягала свого піку, азербайджанські та вірменські сили обмінялися першими ударами на спільному кордоні. Наступного року на території Нагірного Карабаху оголосили "республіку", яку миттєво підтримав на всіх рівнях Єреван, зокрема й на воєнному.

Повномасштабна війна тривала до травня 1994 року, конфлікт з того залишався замороженим — за винятком кількох інцидентів у різні роки. Баку вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

Нове загострення почалося у неділю, 27 вересня. Наразі Вірменія веде мобілізацію та ввела воєнний стан, Азербайджан оголосив про часткову мобілізацію та ввів воєнний стан в окремих районах.

Як повідомляв ONLINE.UA, вірменська влада оголосила гучні звинувачення турецькому командуванню, яке несе відповідальність за збиття у повітрі штурмовика Су-25. Офіційна Анкара спростовує факт повітряної атаки проти вірменських сил.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?