У Зеленського назвали одного з винуватців заблокованих переговорів щодо Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського назвали одного з винуватців заблокованих переговорів щодо Донбасу

У Зеленського назвали одного з винуватців заблокованих переговорів щодо Донбасу
Джерело:  online.ua

Переговорний процес на рівні “нормандської четвірки” досі триває, а інколи контакти відбуваються щодня, стверджує міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Водночас контакт по лінії зовнішньополітичних міністерств виявилися заблокованими через позицію росіянина Сергія Лаврова. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв’ю дипломата.

За його словами, переговорний процес триває одночасну у “нормандському форматі” з Тристоронньою контактною групою.

“Потрібно працювати. Ми це робимо і в Тристоронній контактній групі, і в “нормандському форматі”. Дуже важка іде круговерть перемовин у "нормандському форматі" на рівні радників лідерів. На жаль, через позицію Сергія Лаврова формат на рівні міністрів закордонних справ заморожений. Але радники працюють, процес дуже жвавий, майже щодня відбувається комунікація у спробах знайти спільний знаменник, який дозволить рухатись вперед”, - наголосив Кулеба.

Українська сторона у жорсткому форматі відстоює встановлені червоні лінії на переговорах. Російська сторона, яку в процесі курує заступник адміністрації президента Росії Дмитро Козак, також агресивно проштовхує свою концепцію. Через це прогрес дуже важко відзначити.

“Наша ключова позиція – що ми ведемо перемовини з РФ, а не з так званими “ЛДНР”. Друге – кордон потрібно взяти під український контроль до виборів. Тому що проводити вибори на ТОТ без контролю над кордоном, по-перше, неможливо, по-друге, ОБСЄ не зможе визнати ці вибори вільними”, - пояснив Кулеба.

Російська позиція наразі перш за все полягає у тиску для визнання окупаційний режим на Донбасі як самостійну сторону для обіймання посередницького положення.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Міністерстві закордонних справ України визнали існування одразу 5 сценаріїв, за одним з яких втілюватимуть реінтеграцію окупованих районів Донбасу під контроль Києва. Голова відомства Дмитро Кулеба звернув увагу на тривале дотримання першого сценарію, який спрямований на мирний процес. За його словами, про 5 різних планів йшлося на зустрічі учасників Ради національної безпеки та оборони напередодні, 19 лютого.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?