У Зеленського оцінили перехід до повної президентської системи в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського оцінили перехід до повної президентської системи в Україні

У Зеленського оцінили перехід до повної президентської системи в Україні

Президентська форма правління виявилася б для України суттєво ефективнішою, вважають у команді Володимира Зеленського. Перехід до іншого формату управління державою оцінив представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Радіо Свобода".

За його словами, українському народу життєво необхідний лідер.

"Я думаю, що якби була суто президентська форма правління (хоча дуже багато моїх колег виступають за протилежну, парламентську форму правління).... Але я в душі – просто людина авторитарних деяких психологічних особливостей, тому я все-таки вважаю, що має бути сильна влада, має бути сильний президент. Ментально, історично люди все-таки потребують лідера. Я думаю, що буду це рекомендувати, а як буде сприйнято чи не сприйнято, будемо дивитися", - зауважив Веніславський.

Він звернув увагу, що повноцінний парламентаризм стане для України важкодосяжним, оскільки тут ще не склався інститут класичних ідеологічних партій, які житимуть десятки років без прив'язування до лідерів.

Водночас представник президента відзначив ефективність розділення парламенту на дві палати, які займають різними напрямками. Наприклад, Сенат міг би поєднати безумовних авторитетів із різних галузей, які формували склад КСУ та були б стримувальним чинником.

"А друга складова - це те, що президент все-таки має бути очільником виконавчої влади, тому що зараз у нас виходить певний дуалізм, бо є прем’єр, який має достатньо широкі повноваження, але є і президент, який також має ці повноваження у сфері виконавчої влади, у сфері нацбезпеки, оборони і зовнішніх відносин. І тому ось цей дуалізм не завжди забезпечує ефективне функціонування держави", - додав Веніславський.

Як повідомляв ONLINE.UA, Конституційний суд України відкрив конституційне провадження у відповідь на запит офіційно розтлумачити положення Конституції щодо можливого притягнення глави держави Володимира Зеленського до адміністративної відповідальності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?