У Зеленського попередили мешканців Донбасу про загрозу екологічної катастрофи
Категорія
Україна
Дата публікації

У Зеленського попередили мешканців Донбасу про загрозу екологічної катастрофи

У Зеленського попередили мешканців Донбасу про загрозу екологічної катастрофи
Джерело:  online.ua

Член команди президента Володимира Зеленського, а також очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук під час засідання Радбезу ООН звернувся до мешканців Донбасу з терміновим попередженням. Він заявив про те, що проросійські сили на Сході України не відкачують воду з радіоактивної порожнини, яка утворилася після ядерного вибуху на території шахти "Юнком". За словами політика, це може спровокувати екологічну катастрофу в найближчому майбутньому. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Укрінформ".

"Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи. І не тільки в зв'язку з забрудненням повітря і грунту, вибухами боєприпасів і мін, а й внаслідок радіоактивних викидів. Нагадаю, що в 1979 році на території шахти "Юнком", яка зараз знаходиться на тимчасово окупованому Донбасі, радянським урядом був проведений ядерний вибух. Після вибуху в шахті утворилася радіоактивна порожнина, з якої постійно потрібно відкачували воду, щоб радіація не потрапляла на поверхню і в грунтові води. Майже три роки тому окупаційна адміністрація припинила відкачування підземних вод, і радіація вже проникає в горизонти питної води", — зазначив Леонід Крачук.

Як стверджує представник команди Володимира Зеленського, в результаті російської агресії МАГАТЕ останні 6 років не може перевіряти локації на окупованих територіях, де використовується ядерний матеріал. За словами політика, офіційний Київ, попри усі попередні зусилля, досі ми не отримав відповіді російської сторони на запит.

Леонід Кравчук звернув увагу на те, що "обструкція і блокування" стали нормою поведінки для команди Володимира Путіна.

"Росія демонструє неповагу до принципів та норм міжнародного права", — вважає український політик.

Колишній президент зазначив, що сьогодні вже нікого не вводять в оману спроби Москви запевнити міжнародну спільноту, що в Україні немає російських військ, зброї або найманців.

"Фактично, Росія перетворила окремі райони Донецької і Луганської областей, а також Крим в свій великий військовий форпост",— підсумував Леонід Кравчук.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, у Путіна несподівано пригрозили розірвати відносини з ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?