У Зеленського попередили світ про наближення трагедії на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

У Зеленського попередили світ про наближення трагедії на Донбасі

У Зеленського попередили світ про наближення трагедії на Донбасі
Джерело:  online.ua

Член команди українського лідера Володимира Зеленського та глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук звернув увагу міжнародної спільноти на те, що проросійські бойовики на Донбасі не пускають фахівців Міжнародного агентства з атомної енергії до ядерних об'єктів на окупованій території. Політик публічно попередив, що це може стати справжньою трагедією для мешканців Сходу України, передає ONLINE.UA з посиланням на телеканал  "Дом".

За словами колишнього президента України, колосальною проблемою тимчасово окупованого Донбасу є радіоактивні відходи.

"На території ОРДЛО є шахти, в яких за радянських часів проводилися ядерні випробування. І ці шахти зараз затоплені, що може стати великою трагедією для регіону", – наголосив представник команди Володимира Зеленського.

Кравчук вкотре нагадав про те, що офіційний Київ багато разів пропонував відправити фахівців МАГАТЕ на Донбас для аналізу стану ядерних об'єктів і надання варіантів вирішення питання.

"Я кілька разів щодо цього звертався до Росії. Вони відповідають: "Це не наша справа, розмовляйте з ОРДЛО". А МАГАТЕ каже: "Ми таких країн не знаємо",– розказав український політик.

За його словами, представники МАГАТЕ не можуть вести переговори з людьми, які не визначені як суб'єкти міжнародного права. Леонід Кравчук наголошує, що зараз Донбас насправді знаходиться на межі екологічної катастрофи.

"І не тільки в зв’язку з забрудненням повітря і грунту, вибухами боєприпасів і мін, а й внаслідок радіоактивних викидів. Нагадаю, що в 1979 році на території шахти "Юнком", яка зараз знаходиться на тимчасово окупованому Донбасі, радянським урядом був проведений ядерний вибух. Після вибуху в шахті утворилася радіоактивна порожнина, з якої постійно потрібно відкачували воду, щоб радіація не потрапляла на поверхню і в грунтові води. Майже три роки тому окупаційна адміністрація припинила відкачування підземних вод, і радіація вже проникає в горизонти питної води", — наголосив представник команди Зеленського.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Офіс президента нарешті розповів про мирний план для Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?