У Зеленського повідомили про різке зростання цін на продукти
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Зеленського повідомили про різке зростання цін на продукти

У Зеленського повідомили про різке зростання цін на продукти
Джерело:  online.ua

За словами радника президента України Володимира Зеленського Олега Устенко, найближчим часом ціни на продукти зростуть на 10-20%.

Джерело: "РБК-Україна"

В Україні продовжить посилюватись інфляція

При макропоказниках уряду 7,3% на минулий рік, інфляція в країні склала 10%.

У зв'язку з цим подорожчання продуктів у минулому році склало 13,3%. Більш за все піднялись ціни на соняшникову олію-38,8%, цукор – 28,3%, яйця – 19%, а також хліб – 18,7%. Подешевшали лише фрукти - на 10,2%. Алкогольна та тютюнова продукція зросла в ціні без малого на 10%.

Однак за словами аналітика "Альфа-Банка Україна" Олексія Блінова, наразі темпи інфляції в Україні сповільнилися.

Пік продовольчої інфляції припав на вересень-жовтень і склав 13,6%. Зараз вона вже сповільнилася до 12,7%. Це не сильно вибивається із загального показника інфляції в 10%. Якщо соняшникова олія, цукор, яйця минулої весни вибухнули зростанням, то сьогодні вони вже формують хвилю уповільнення інфляції. Це не означає, що ціни падають, просто вони не ростуть так сильно, як раніше, - повідомив Блінов.

Однак оскільки зростання інфляції триває на світових ринках, очікувати істотного зниження темпів інфляції у даний момент не варто.

Ціна на продукти піде вгору на 10-20%, якщо судити за форвардними контрактами. Зерно, цукор, какао боби - все йде вгору. Це дасть ефект на всі країни, які імпортують інфляцію, а Україна в їх числі, - повідомив Олег Устенко.

За його словами, в уряді наразі повинні розробляти механізми підтримки найбільш вразливих верств населення.

Зокрема, економіст підкреслив, що одним з найбільш ефективних методів підтримки може бути пряме субсидування.

Актуальна ідея в тому, яким чином треба підтримати найбільш вразливі верстви населення. А варіантів може бути з десяток, як розподілити цю субсидію. Але ми говоримо про економіку, в якій багато носить імовірнісний характер. Тобто може бути, а може і не бути, - зазначив Устенко.

Однак економіст підкреслив, що незалежно від того, який механізм вирішать використати в Кабміні, це вимагатиме значних бюджетних витрат.

Олег Устенко (фото - facebook.com/oleg.ustenko)

Перша альтернатива-прискорити економічне зростання і вийти за параметри 3,8%, які в бюджеті. Друга - намагатися налагодити ефективну роботу податкового відомства для збільшення надходжень. В основному - за рахунок зменшення "скруток". І третя - поліпшення роботи митниці, що теж збільшить надходження до бюджету. Завдання першого і другого кварталу створити саме такий люфт, - пояснив радник президента.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?