Набув чинності закон про підвищення податків. Кого стосуються зміни
Категорія
Економіка
Дата публікації

Набув чинності закон про підвищення податків. Кого стосуються зміни

Набув чинності закон про підвищення податків. Кого стосуються зміни
Джерело:  online.ua

З січня 2022 року в Україні набуває чинності так званий закон про підвищення податків. Нормативний акт №5600 стосується як підприємств, так громадян. 

Джерело:  текст документа на сайті парламенту

Закон називають неоднозначним і вже встигли розкритикувати, серед найбільш поширених пунктів, які збирають шквал негативних реакцій такі:

  • введення податку у 18% на доходи від продажу сільськогосподарської продукції на суму, вищу за 12 мінімальних зарплат;

  • виключаються з платників єдиного податку 4 групи платників, які займаються розведенням свійської птиці;

  • введення податку на продаж другої нерухомості впродовж одного календарного року - 5%, третьої і наступних об'єктів нерухомості - 18%.

Водночас міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що закон передбачає встановлення єдиних правил оподаткування для всіх. Для пересічних громадян, малого та середнього бізнесу, які працюють чесно та відкрито, законопроект є нейтральним, переконаний міністр. А тим, хто отримує надприбутки, "доведеться нарешті сплачувати справедливі податки".

Податки на бізнес, акцизи на алкоголь

Закон встановлює обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи-боржника за кордон. Законом передбачається і встановлення обмеження у праві виїзду керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів-боржників за межі України у разі невиконання податкового обов'язку.

Згідно із законом, акцизи на спирт в алкогольних напоях, фактична міцність яких перевищує 22 відсотки об'ємних одиниць етилового спирту, збільшуються на 5% до 133,31 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Плата за користування надрами

Зміни також стосуються ставки екологічного податку, рентної плати за користування надрами, вони підвищуються. Під час презентації проєкту держбюджету Міністерства фінансів зазначали, що реалізація документа передбачатиме додаткові додаткові 30 млрд гривень податків з українців у 2022 році.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?