У Зеленського пояснили неможливість повномасштабного вторгнення з боку РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського пояснили неможливість повномасштабного вторгнення з боку РФ

У Зеленського пояснили неможливість повномасштабного вторгнення з боку РФ
Джерело:  online.ua

В українському уряді не вважають реальним повномасштабне та відкрите російське вторгнення навіть в умовах, коли військові ресурси Кремля перевищують відповідні потужності Києва. Віцепрем’єр-міністр з питань реінтеграції Олексій Резніков назвав головні причини, з яких такий варіант неможливий. Перш за все він вказав на серйозну різницю у бойовій спроможності української сторони у порівнянні з ситуацією 2014 року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “Обозреватель”.

“По-перше, вони (у Кремлі) економічно не готові, по-друге, та українська армія, яка є у нас на сьогодні, – небо і земля з тою, що була до 2014 року. Це відроджена практично з нуля оновлена армія з дуже серйозним ідеологічно-патріотичним настроєм. Не забуваймо, у нас через війну з 2014-го року пройшло пів мільйона вояків, які нині мають справжній військовий досвід. Вони знають, як пахне порох, що таке кров і втрата товариша на полі бою”, - пояснив Резніков.

За його словами, мобілізаційний потенціал України становить таким чином принаймні 500 тисяч осіб, до яких додається ще 250 тисяч реального складу ЗСУ, 50 тисяч нацгвардійців та інших потенційних “патріотично налаштованих українців”.

Натомість російський режим володіє армією у півтора мільйона солдатів, але розкиданою на величезній території країни з населенням понад 100 мільйонів.

“Вони не можуть привезти їх усіх на кордон з Україною, щоб відкрито розпочати війну і вторгнутись на нашу територію під своїми прапорами. Навіть уявимо, якщо вони підуть на відкрите вторгнення – що отримають? Українську націю, яка готова тотально захищати свою землю. Кожен зі зброєю в руках захищатиме свою домівку та вулицю. Навіть якщо вони кудись і проскочать танковим ударом, що далі? Якими військовими контингентами утримуватимуть цю територію? Набрати з місцевих посіпак типу Пушиліна чи Захарченка і Ко місцеві бригади – буде вже неможливо. Цей потенціал використаний”, - вважає політик.

Одночасно з цим він звернув увагу на позицію Росії, згідно з якою вона не має відношення до війни на Донбасі. Відкрите вторгнення буде означати формальне оголошення війни та відповідну реакцію з боку міжнародної спільноти.

Утім, неможливість повномасштабного вторгнення на кшталт 2014 року Резніков не пов’язує з відсутністю агресивних планів.

“Їхня мета – зробити крок до знищення України як держави, бо вони хочуть панувати в кордонах колишньої Російської імперії. І як проміжковий варіант – федералізація України, а далі розкол та поглинання країни, як це робилося трохи більше ніж сто років тому – у 1918 році”, - резюмував він.

Як повідомляв ONLINE.UA, очільник Офісу президента Андрій Єрмак під час зустрічі з послами країн "Великої двадцятки" (G20) публічно попередив Кремль, що дотримання режиму припинення вогню залишається однією з найважливіших умов та вимог для просування переговорів у Нормандському і Мінському форматах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?