У Зеленського приголомшили заявою про катастрофу рейсу МАУ - що сталося
Категорія
Україна
Дата публікації

У Зеленського приголомшили заявою про катастрофу рейсу МАУ - що сталося

У Зеленського приголомшили заявою про катастрофу рейсу МАУ - що сталося
Джерело:  censor.net.ua

Наразі триває розслідування трагічної катастрофи рейсу PS752, який уразила ракета іранських військових під Тегераном. В Міністерстві закордонних справ вважають, процес може затягнутися щонайменше на кілька років. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Цензор.НЕТ".

За словами заступника міністра Євгена Єніна, він розуміє, українське суспільство очікує на оперативне оприлюднення результатів.

"Значною мірою все залежить від наявності політичної волі іранської сторони. Якщо ми подивимось на аналогічну практику розслідування інших авіаційних катастроф, згадаємо, наприклад, ситуацію зі збиттям над Чорним морем російського літака, на борту якого перебували громадяни Росії і Ізраїлю, процес врегулювання тривав близько 2 років. Якщо ми говоримо про можливість використання міжнародних судів, то там нижня планка починається з позначки 5 років", - пояснив дипломат.

Єнін додав, усі процеси можуть бути врегульовані в досудовому порядку. Головним інструментом для цього стали переговори з офіційним Тегераном.

"Ми будемо намагатися максимально використати ці можливості для пошуку взаємоприйнятного об’єктивного рішення у цій складній справі. Водночас міжнародне право передбачає й інші механізми захисту порушених прав, якщо двосторонній трек перемовин вичерпав себе. Але на сьогоднішній день ми налаштовані винятково на перемовини з іранською стороною", - підкреслив заступник міністра.

Нагадаємо, трагічний рейс піднявся у повітря вранці 8 січня з тегеранського аеропорту. Командування Ірану тоді перебувало напоготові через новий конфлікт з США. Військовослужбовці, за офіційним поясненням, випадково уразили лайнер ракетою.

Жертвами катастрофи стали 176 осіб, з яких 11 - українці.

Як повідомляв ONLINE.UA, представники Ірану чітко погодилися на сплачення компенсації за ураження ракетою лайнеру МАУ. Міністерство закордонних справ виступило зі спростуванням даних про незгоду Тегерана щодо виконання домовленостей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?