У Зеленського приструнили Тупицького після його демаршу в КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського приструнили Тупицького після його демаршу в КСУ

У Зеленського приструнили Тупицького після його демаршу в КСУ
Джерело:  online.ua

Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький скликав і провів позачергове засідання після того, як президент Володимир Зеленський відсторонив його своїм указом. У команді державного лідера назвали це серйозним порушенням. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на представника президента в КСУ Федора Веніславського.

За його словами, суддя після відсторонення на два місяці не має права на спеціальне засідання.

"За законом про КСУ, спеціальне пленарне засідання може бути скликане виключно Головою КСУ або особою, яка виконує його повноваження. Пан Тупицький не має на сьогоднішній день повноважень ні як суддя, ні як Голова, який відсторонений від посади, скликати спеціальне пленарне засідання Конституційного Суду", - пояснив Веніславський.

Відсторонення судді він назвав вимушеним кроком, період сягає виключно часу, необхідного для досудового розслідування з кримінальної справи проти Тупицького. Таким чином було відреаговано на звернення Офісу генпрокурора про відсторонення підозрюваного посадовця найвищого рівня.

"Це робиться для того, щоб особа, яка займає певну посаду, особливо таку відповідальну, як суддя КСУ, і тим більше – Голова Конституційного Суду, не могла втручатися у здійснення досудового розслідування. Щоб вона не перешкоджала своїми діями органам досудового розслідування", - наголосив представник Володимира Зеленського.

Реакція КСУ на відсторонення, яку оприлюднили на сайті відомства, не має юридичних наслідків. Юридичний департамент, іменем якого підписано заяву-відповідь, не має відповідних повноважень.

Як повідомляв ONLINE.UA, судді КСУ рішуче пішли проти президента України Володимира Зеленського, який напередодні своїм указом на два місяці відсторонив від роботи голову суду Олександра Тупицького. 30 грудня вони опублікували публічну заяву, в якій звинуватили українського лідера в перевищенні повноважень і пригрозили за це відповідальністю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?