У Зеленського розповіли, чи буде відновлена подача води в Крим
Категорія
Україна
Дата публікації

У Зеленського розповіли, чи буде відновлена подача води в Крим

У Зеленського розповіли, чи буде відновлена подача води в Крим
Джерело:  Укрінформ

Представник президента в АРК Антон Кориневич роз’яснив позицію влади щодо проблеми водопостачання до анексованого Криму. За словами чиновника, за господарські питання на території АР Крим несе відповідальність держава-окупант. Про це він заявив у Херсоні в ході дискусії «Крим: бачення майбутнього», повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

На думку Кориневича, «сезонні» питання, в тому числі про воду для Криму, перестануть виникати, коли відповідні державні структури розроблять стратегію деокупацію півострова.

«Держава-окупант має вирішувати питання, що стосуються господарської діяльності на окупованій території, самостійно. Державу-окупанта ми в Крим не запрошували», – зазначив Кориневич.

Коментуючи нещодавні заяви кількох українських політиків про можливість відновлення, за певних умов, подачі води по Північно-Кримському каналу, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юсуф Куркчі підкреслив, що органом, який визначає державну політику щодо окупованих територій, є його міністерство. Тому питання води для Криму повинні декларувати функціонери міністерства, які відповідають за цей блок питань, а не люди, які ніякого відношення не мають до цієї проблеми.

Вчора про необхідність включення питання відновлення водопостачання до Криму до «нормандського формату» заявив екс-міністр туризму АРК, колишній перший заступник гендиректора НТКУ Олександр Лієв. На його думку, «від п'ятирічного простою інфраструктура Північно-Кримського каналу руйнується, а відновлення коштуватиме Україні чималих грошей».

«Від відсутності води в Криму страждає не Москва, а селяни, які не можуть вирощувати сільгоспкультури. В Криму рисові поля обробляли майже 50 тисяч людей, після відключення води вони повиїжджали звідти. В разі повернення Україна отримає пустелю», – заявив Лієв.

Схожу позицію з Лієвим займає радник президента Данило Гетманцев. На його думку, відключаючи воду в Криму, Україна шкодить своїм громадянам. Про це Гетманцев розповів 7 липня в інтерв’ю телеканалу ATR.

В свою чергу, колишній представник президента України в АРК Борис Бабин в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявив, що російська влада неодноразово намагалася лобіювати відновлення подачі води в анексований Крим з материкової України. Останній раз це здійснювалося після екологічної катастрофи в Армянську восени 2018 року.

Інформація про намагання росіян пролобіювати відновлення постачання води до Криму підтверджує колишній народний депутат Андрій Сенченко. За його словами, відновити водопостачання Криму з України намагалися не раз, зокрема і за хабарі.

«Навесні 2014-го за відновлення постачання води у Крим пропонували хабар у розмірі 20 млн доларів. Тільки оприлюднення цієї інформації змусило стихнути охочих нажитися на війні», – заявив Сенченко.

За словами Сенченка, перекриття Північно-Кримського каналу – найефективніша невоєнна операція України. Адже це ставить хрест на усіх довгострокових планах розвитку Криму.

Нагадаємо, що у Раді пропонують карати позбавленням волі за невизнання Криму і Донбасу частинами України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?