У Раді пропонують карати позбавленням волі за невизнання Криму і Донбасу частинами України
Категорія
Україна
Дата публікації

У Раді пропонують карати позбавленням волі за невизнання Криму і Донбасу частинами України

У Раді пропонують карати позбавленням волі за невизнання Криму і Донбасу частинами України

У Верховну Раду поступив законопроект, у якому пропонується запровадити кримінальну відповідальність за «умисне невизнання» юрисдикції Україні над анексованим Кримом та окупованими районами Донецької та Луганської областей. Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Радіо Свобода », авторами документа є глава парламенту Андрій Парубій та народні депутати України Вікторія Сюмар і Марія Іонова.

Законопроект був зареєстрований 5 липня, надійшов у комітет 8 липня, а вчора був переданий для ознайомлення депутатам.

У тексті законопроекту пропонується змінити ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України на наступну редакцію:

«Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, умисне невизнання належності Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей до території України, – караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією майна або без такої».

Поява законопроекту викликала миттєву реакцію серед підконтрольних Кремлю колаборантів. Зокрема, так званий «голова Республіки Крим» Сергій Аксьонов, коментуючи реєстрацію у Верховній Раді нового законопроекту, заявив, що цей документ «спрямований на залякування людей».

У самій Росії подібна кримінальна стаття теж існує. Згідно норм ст. 290.1 КК РФ (у редакції від 17.06.2019) публічні заклики до зміни територіальної цілісності кордонів РФ караються штрафом до 300 тисяч рублів або позбавленням волі до 4 років.

Якщо ж ці заклики були здійснені в мережі інтернет, покарання ще більш посилюється. На порушника чекає позбавлення волі до 5 років. «Публічними закликами до зміни територіальної цілісності кордонів РФ» розцінюється, в тому числі, невизнання «воз’єднання» Криму з Росією.

Нагадаємо, що кілька днів тому в ОБСЄ відхилили поправку Росії в резолюцію щодо Донбасу та Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?