У Зеленського роз’яснили «дозвіл на російську мову для Донбасу»
Категорія
Україна
Дата публікації

У Зеленського роз’яснили «дозвіл на російську мову для Донбасу»

У Зеленського роз’яснили «дозвіл на російську мову для Донбасу»
Джерело:  rbc.ua

Глава Офісу президента Андрій Богдан заявив, що «дозволив би Донецьку і Луганську» мати російську мову в статусі регіональної, але за умови, що «після цього вони – територія України». Про це він сказав в інтерв’ю « РБК-Україна », повідомляє ONLINE.UA.

Відповідаючи на питання журналіста, «а якщо так само захотять Харків і Одеса», Богдан сказав:

«Давайте тоді всіх змусимо розмовляти українською? Тоді зупинимося на тому, що Україна – це у нас буде Тернопільська, Львівська та Івано-Франківська області».

У той же час Богдан виступає проти того, щоб зробити російську другою державною.

«Я сам зі Львова, у мене ж там «бандерівці», я за українську мову і я за Україну. Але у нас є проблема, її треба вирішувати. Ми говоримо нескінченно, а нічого не вирішуємо, а треба вирішувати», – уточнив він.

Як відомо, у 2012 році Верховна Рада прийняла «закон Колесніченка – Ківалова» про мови. Він передбачав, що при наявності носіїв регіональної мови на певній території не менше 10% від загальної чисельності населення, ця мова може використовуватися в роботі місцевих органів самоврядування і офіційному документообігу нарівні з державним.

28 лютого 2018 року Конституційний суд України скасував дію «мовного закону», визнавши його неконституційним. Після цього обласні ради в областях, де російська мова мала статус регіонального, скасували свої рішення.

Нагадаємо, що кілька тижнів тому Андрій Богдан запропонував шукати «компроміс з Росією» на референдумі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?