У Зеленського відреагували на домовленості Путіна, Меркель і Макрона по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського відреагували на домовленості Путіна, Меркель і Макрона по Донбасу

У Зеленського відреагували на домовленості Путіна, Меркель і Макрона по Донбасу
Джерело:  online.ua

В Офісі президента України Володимира Зеленського прокоментували тристоронні переговори лідерів норманського формату по Донбасом, які організував глава Кремля Володимир Путін. На Банковій не бачать нічого провокаційного в тому, що Путін обговорив з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель і французьким главою Еммануелем Макрона ситуацію в Україні. Прессекретарка Зеленського Юлія Мендель пояснила, що було б дивним, якби вони не обговорили Донбас, і підкреслила, що крім українського питання на порядку денному у них стояли теми боротьби з пандемією коронавіруса, ситуації на Близькому Сході, відносин Євросоюзу та Росії. Як у Зеленського відреагували на домовленості Путіна, Меркель і Макрона Донбасом, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на УП.

"Ми чітко дотримуємося позиції, що ніякі рішення про Україну не можуть прийматися без України. Лідери інших країн можуть згадувати і висловлювати свої позиції щодо ситуації в тому чи іншому регіоні або в тій чи іншій країні. Але було б дивно, якби війна на Донбасі випала з міжнародного порядку денного, тим більше в переговорах, де бере участь російська сторона ", - прокоментувала Мендель переговори Путіна, Меркель і Макрона по Донбасу.

Прессекретарка Зеленського додала, що Україна продовжує переговори з усіма країнами нормандського формату на різних рівнях. Вона переконана, що ніякі рішення щодо України без неї самої не можуть і не будуть прийматися, оскільки офіційний Київ підтримує "теплі" стосунки як з Берліном, так і з Парижем, а Євросоюз зарекомендував себе як надійний партнер для України і наполегливо підтримує санкції проти Росії за вторгнення на Донбас і за окупацію Криму. Мендель нагадала, що партнери України вважають Росію учасником, а не посередником у війні на Донбасі, і ця позиція дуже цінна для України.

Як відомо, Путін вирішив влаштувати переговори нормандської "трійки" без України напередодні. Глава Кремля демонстративно відмовився від розмови із Зеленським, тому вирішив обговорювати ситуацію на сході України без представника нашої країни. У МЗС України обурилися планами Путіна і нагадали позицію Києва - "нічого про Україну без України". При цьому в Кремлі виправдалися за цю чергову провокацію Путіна. За словами представника російського президента Дмитра Пєскова, ніхто не може заборонити офіційним Москві, Берліну та Парижу обмінюватися думками з найважливіших питань.

Важливо відзначити, що недавно Зеленський пропонував кожному з лідерів нормандської четвірки провести переговори по Донбасу, раз Москва проти нормандських переговорів. Але поки вони так і не відбулися.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, про що домовилися Путін, Меркель і Макрон під час переговорів по Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?