У Зеленського вимагають ветувати закон про декларації — що з ним не так
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського вимагають ветувати закон про декларації — що з ним не так

У Зеленського вимагають ветувати закон про декларації — що з ним не так
Джерело:  online.ua

Верховна Рада нарешті прийняла довгоочікуваний законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за вказівку чиновниками недостовірних відомостей у своїх деклараціях. Він повинен був поставити крапку в конституційній кризі, яка виникла після скандального рішення КСУ, але не влаштував ні голову НАЗК, ні представників Євросоюзу. Там розраховували на більш жорстке покарання чиновників за брехню в деклараціях, на чому наполягав і президент України Зеленський. Зокрема, президентський законопроект передбачав тюремний термін за приховування доходів і майна, нажитих нечесним трудом. Але депутати прийняли "компромісний" законопроект, який дозволяє чиновникам уникнути відповідальності в разі щирого каяття. Крім того, заплативши штраф, чиновник зможе продовжувати займати свою посаду, оскільки не буде рахуватися судимим, так як в законі називається не злочином, а кримінальним проступком подача недостовірних відомостей у декларації. Голова Нацагенства щодо запобігання корупції Олександр Новіков вже направив офіційний лист Зеленському та закликав президента негайно ветувати закон. В Єврокомісії та Європарламенті вітали сам факт повернення покарання за брехню в деклараціях, але залишилися розчаровані їх м'якістю, передає ONLINE.UA.

"Цей законопроект не передбачає позбавлення волі для осіб, які умисно не подають е-декларацію або навмисне вказують в ній недостовірні відомості. Таким чином, ці діяння Верховна Рада визнає не за злочином, а кримінальними проступками. Тобто, корупціонера можуть звільнити від відповідальності в разі щирого каяття. «Переклад» зазначених діянь з категорії злочинів до категорії кримінальних проступків дає можливість, заплативши штраф чи не подавши декларацію приховати придбане в корупційний спосіб майно", - йдеться в листі Новикова до Зеленського.

У Європарламенті вважають, що санкції проти чиновників за брехню в деклараціях повинні бути суворішими. Там також нагадали українській владі, що тепер очікують подальших рішень по НАЗК і НАБУ.

"Приємно бачити, що Верховна Рада проголосувала за відновлення кримінальної відповідальності за умисне введення в оману в деклараціях. Однак передбачені санкції могли б бути більш жорсткими", - йдеться в повідомленні євродепутата Міхаеля Галера, який займається в ЄП питаннями України.

Нагадаємо, законопроект про відновлення відповідальності за брехню в деклараціях чиновників прийнятий Верховною Радою за основу і в цілому напередодні, 4 грудня. Згідно з документом, корупціонерів не будуть саджати у в'язницю, хоча максимальна санкція статті і передбачає покарання до двох років обмеження волі - вони будуть відбувати покарання у виправному центрі, де зможуть вільно користуватися способами зв'язку (телефоном, інтернетом) і залишати центр по вирішенню їх керівництва.

В цілому законопроект передбачає:

  • штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42 500 - 51 000 грн) або громадські роботи від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, за вказівку недостовірних відомостей у розмірі від 500 до 4000 неоподатковуваних мінімумів для працездатних осіб (від 1,135 млн до 9,08 млн);

  • штраф від 3000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 - 85 000 грн),, громадські роботи від 150 до 240 годин або обмеження волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років - за вказівка недостовірних відомостей на суму понад 4000 неоподатковуваних мінімумів для працездатних осіб (від 9,08 млн);

  • штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42 500 - 51 000 грн) або громадські роботи від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років - за умисне неподання декларації.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що законопроект Зеленського про відновлення кримінальної відповідальності за подачу неправдивих відомостей в деклараціях передбачав сувору кримінальну відповідальність. Але Рада прийняла компромісне рішення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?