У Зеленського закликали послабити штрафи жителям ОРДЛО за виїзд через Росію
Категорія
Україна
Дата публікації

У Зеленського закликали послабити штрафи жителям ОРДЛО за виїзд через Росію

У Зеленського закликали послабити штрафи жителям ОРДЛО за виїзд через Росію
Джерело:  online.ua

За останній рік прикордонна служба України оштрафувала кілька тисяч жителів ОРДЛО за порушення порядку виїзду з тимчасово окупованих територій. За перетин державного кордону з Російською Федерацією через пункти пропуску з боку тимчасово окупованій території України накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафів, розміри яких сягають 8500 грн. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова під час круглого столу, присвяченого свободі пересування уздовж лінії зіткнення на Донбасі, вважає такі штрафи занадто жорстокими і закликає прикордонників при їх винесенні враховувати, що громадяни України порушують законодавство через крайню необхідність. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на виступ Денисової, відео якого вона опублікувала на своїй сторінці в Facebook.

"До початку пандемії майже 90% осіб, які перетинали КПВВ на сході України, були жителі тимчасово окупованих територій, які прямували з метою отримання медичних, соціальних та адміністративних послуг. Після припинення роботи КПВВ було порушено не тільки їх право на свободу пересування, гарантоване Конституцією, але і право на доступ до базових послуг. Така ситуація спонукала наших громадян шукати інші шляхи, щоб потрапити на контрольовану України територію, наприклад, перетинати державний кордон з Російською Федерацією через пункти пропуску з боку тимчасово окупованій території України, що за українським законодавством є порушенням порядку перетину, за що передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу ", - пояснила Денисова.

Вона повідомила, що тільки протягом останніх 10 місяців органами охорони державного кордону виявлено 6432 фактів вчинення такого правопорушення, з них в 6114 випадках накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу. Значна частина оштрафованих - це громадяни похилого віку. Денисова нагадала представникам Державної прикордонної служби України, що відповідно до статті 18 Кодексу України про адміністративні правопорушення не є адміністративним правопорушенням дія, вчинена в стані крайньої необхідності тобто для усунення небезпеки, що загрожує, зокрема, правам і свободам громадян. За словами омбудсмена, прикордонники при виписуванні штрафів повинні враховувати, що жителі ОРДЛО не мають іншої можливості усунути цю загрозу іншими засобами і їх заподіяна шкода є менш значною, ніж відвернена шкода.

Нагадаємо, бойовики так званих "ДНР" і "ЛНР" з березня 2020 року обмежили переміщення громадян через КПВВ, встановивши особливі правила проїзду. Наприклад, "ДНР" пропускає людей лише по понеділках і п'ятницях і тільки через КПВВ "Оленівка". Крім того, повинна бути поважна причина на проїзд, а виїжджають з ОРДЛО підписують заяву про неповернення до поліпшення епідемічної ситуації. "ЛНР", в свою чергу, пропускає кожен день, але пройти пропускний пункт "Станиця Луганська" дозволяють тільки один раз в місяць. Тому для більшості жителів непідконтрольних районів єдиним способом потрапити на підконтрольну територію є проїзд через Росію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Ощадбанк продовжив термін дії карт жителям Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?