У Зеленського запропонували перейменувати державу в "Україну-Русь" для протистояння імперіалізму РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського запропонували перейменувати державу в "Україну-Русь" для протистояння імперіалізму РФ

У Зеленського запропонували перейменувати державу в "Україну-Русь" для протистояння імперіалізму РФ
Джерело:  online.ua

Речник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович виступив з ініціативою щодо перейменування держави на “Україна-Русь” задля боротьби проти імперських амбіцій РФ.

Джерело: інтерв’ю Арестовича

На думку радника голови Офісу президента, таким чином можна позбавити сучасну Росію прав на історичну й культурну спадщину Київської Русі.

“Треба у них відібрати бренд “руських” врешті-решт. Я борюся над тим, щоб ми називали війну правильно, наприклад, русько-російська війна. Зараз же йде русько-російська війна. Так щоб потролити по-справжньому, русько-російська. Русь - це ми”, - наголосив Арестович.

Він уточнив, що над цим питанням вже нібито працюють на Банковій.

“Перехоплення спадщини Київської Русі - це головне, що нам потрібно зробити. Це набагато важливіше танків. Поки ми рухаємося в правильному напрямку”, - резюмував речник.

Україна-Русь та Україна

Словосполучення “Україна-Русь” набуло широкого вжитку завдяки однойменній історичній праці Михайла Грушевського, оприлюдненій на початку XX сторіччя. Він своєю чергою скористався фразою, вигаданою публіцистом Павлином Свенціцьким. Той завдяки “Україні-Русі” бажав підкреслити приналежність саме українських земель до стародавньої Русі разом з виокремленням тодішньої Російської Імперії фактично в Московію.

Реакція Кремля на слова Арестовича

Росісйькі посадовці традиційно відзначилися критичними й обурливими заявами щодо ініціативи перейменування України. Утім, їхня критика продемонструвала неприкриті подвійні стандарти.

Наприклад, фактично невизнаний депутат держдуми від окупованого Криму Руслан Бальбек звернув увагу на “деградацію” через розвиток за принципом “відібрати в сусіда”. Водночас посадовець не уточнив, що саме такими засадами розвивається російський агресор з 2014 року.

Також він назвав думку окремої людини - представника української делегації в ТКГ та радника Андрія Єрмака - офіційною позицією ОП в цілому.

“То вони європейці, тепер самі не знають хто. Як може розвиватися країна на принципах “відняти що-небудь у сусіда”? Це не просто тупиковий шлях, а деградація”, - стверджує Бальбек.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?