У Зеленського заявили про російський слід у захопленні лайнера в Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського заявили про російський слід у захопленні лайнера в Білорусі

У Зеленського заявили про російський слід у захопленні лайнера в Білорусі
Джерело:  online.ua

У Раді національної безпеки та оборони України вважають, що білоруський режим примусово посадив літак з опозиціонером Романом Протасевичем на борту у співпраці з російськими спецслужбами.

Джерело: РНБО

За словами секретаря відомстві Олексія Данілова, ситуація стала викликом для європейських держав та всього світу в цілому. З таким твердженням він виступив під час зустрічі з головним радником президента Литви з питань національної безпеки Даріусом Кулешюсом.

Вони обговорили безпекову ситуацію в регіоні та підготовку до білорусько-російських навчань “захід-2021”.

“Події в Білорусі стали викликом не лише для Європи, а і для всього світу”, - наголосив Данілов.

Він звернув увагу, що посадка літака та подальший арешт і допити Протасевича можна оцінити як операцію, схожу на дії російських спецслужб.

“Вони чинять постійні провокації, і якщо цього не помічати, вони рухатимуться далі”, - наголосив Данілов.

Водночас українська сторона разом з балтійськими партнерами готова “допомогти становленню демократичної Білорусі”.

Приземлення лайнера Ryanair у Білорусі

Лайнер з опозиційним журналістом прямував з Афін до Вільнюса та не мав планів на посадку на території Білорусі. Екіпаж фактично змусили до цього, коли той знаходився вже неподалік від литовського кордону.

Вже після приземлення правоохоронці точково ідентифікували Протасевича з його дівчиною серед пасажирів та заарештували їх. Літак повернувся в небо лише 7 годин після, а бомбу так і не знайшли.

Усі країни Євросоюзу, Велика Британія, Сполучені Штати виступили з нищівними заявами на адресу режиму Олександра Лукашенка, який підриває свободу й безпеку пасажирської авіації.

Наразі ЄС та Україна зокрема закрили свій повітряний простір для білоруських літаків. Наразі вони можуть літати виключно в Росію та кілька курортних країн типу Туреччини та Єгипту. Для візиту в покищо відкриті держави регіону необхідно робити надзвичайно довгий гак.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?