Лукашенко запросив бойовиків ОРДЛО в Білорусь
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко запросив бойовиків ОРДЛО в Білорусь

Лукашенко запросив бойовиків ОРДЛО в Білорусь
Джерело:  online.ua

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запросив бойовиків ОРДЛО на допит опозиційного журналіста Романа Протасевича. Він нагадав, що на окупованому Донбасі проти нього порушено кримінальну справу.

Джерело: телеканал Білорусь-1

За словами Лукашенка, ця тема була піднята на його переговорах з президентом Росії Володимиром Путіним в Сочі. Він сказав, що "слідчі з Донбасу" можуть приїхати до Білорусі.

"Є нюанси: на Донбасі порушено кримінальну справу за цими персоналіями. На що я сказав президенту Путіну, це я йому нагадав, що порушено кримінальну справу, і сказав, що, якщо у них (представників угрупування "ЛНР"- ред.) будуть питання до них, - ласкаво просимо до нас, будь ласка, задайте їм питання, тому що людей вбивали вони там, на Донбасі ", - заявив Лукашенко, тим самим визнавши, що саме Путін курирує бойовиків ОРДЛО.

Однак Лукашенко підкреслив, що слідство по справі Протасевича і його затриманої дівчини-росіянці Софії Сапиги, буде "непохитно" проходити в Білорусі.

Бойовики ОРДЛО просять Лукашенко видати їм Протасевича

До цього бойовики з окупованої Луганській області звернулися до влади Білорусі з вимогою видати їм Романа Протасевича. Вони звинувачують його в тяжких злочинах і приписують участь в терористичних організаціях.

Бойвики нагадали, що окупаційна "генпрокуратура" порушила проти журналіста кримінальну справу за "обстріли мирного населення".

Що відомо про участь Протасевича у війні на Донбасі

Першим про те, що Протасевич нібито воював на Донбасі заявив Лукашенко через кілька днів після затримання журналіста. Він публічно назвав Романа "терористом" і стверджував, що Протасевич був учасником батальйону "Азов".

Засновник батальйону "Азов" Андрій Білецький повідомив, що Протасевич працював як журналіст на Донбасі.

"Роман Протасевич в цій ситуації - заручник, захоплений фактично терористичним шляхом. Він дійсно разом з "Азовом" та іншими військовими частинами боровся проти окупації України. Він був з нами в Широкино, де отримав поранення. Але його зброєю як журналіста був не автомат, а слово ", - пояснив Білецький.

Коротко про захоплення літака і затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко, причому лайнер розгорнули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів за допомогою військового винищувача.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Світові лідери шоковані захопленням пасажирського літака Ryanair режимом Лукашенка — і вже вводять жорсткі санкції проти диктатора. Зокрема, прийнято рішення про заборону польотів над територією країн ЄС для білоруських літаків.

  • Україна також заблокувала авіасполучення з Білоруссю.

  • Лукашенко вже погрожує Європі новою світовою війною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?