У Зеленського здивували неоднозначною позицією щодо Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського здивували неоднозначною позицією щодо Білорусі

У Зеленського здивували неоднозначною позицією щодо Білорусі
Джерело:  online.ua

У МЗС України виступили з неоднозначниою заявою - незважаючи на скандальні звинувачення офіційного Мінська на адресу України і обурливе рішення видати Росії бойовиків ПВК "Вагнера", які воювали на Донбасі і на екстрадиції яких наполягав Київ, в дипвідомстві вирішили запропонувати допомогу Білорусі у врегулюванні виниклої кризи. Також в МЗС нарешті визначилися з офіційною позицією України щодо виборів, які відбулися в Білорусі. У МЗС вважають, що результати не викликають довіри, зазначивши, що Україна підтримує позицію ЄС. Про це йдеться в заяві МЗС України, передає ONLINE.UA.

"МЗС України констатує, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Республіки Білорусь не викликають довіри в білоруському суспільстві. Ми в цілому поділяємо позицію, висловлену Європейським Союзом щодо виборів в Білорусі. Україна надзвичайно стурбована випадками необґрунтованої жорстокості правоохоронців щодо громадян, які беруть участь в протестах, представників ЗМІ і іноземців ", - зазначено в заяві українського МЗС.

Офіційний Київ не став заявляти, що Україна не визнає результати виборів в Білорусі, як це зробили міністри закордонних справ країн ЄС. В українському відомстві лише підкреслили, що Україна вважає Білорусь особливо близькою країною і готова докласти всіх зусиль, щоб допомогти їй пройти цей складний етап без ослаблення суверенітету і врегулювати кризу з дотриманням основних прав та свобод громадян.

Важливо нагадати, що Центральна виборча комісія Білорусі вже оприлюднила офіційні і остаточні підсумки виборів - зазначається, що у чинного білоруського лідера Олександра Лукашенка 80% голосів, завдяки чому він залишається президентом Білорусі, а у його головної суперниці Світлани Тихановської - 10%. З цими результатами не погодилася влада ЄС. На екстреному засіданні Ради ЄС міністри закордонних справ прийшли до єдиної думки, що результати виборів в Білорусі сфальсифіковані і тому Євросоюз не визнає їх в тому вигляді, в якому вони були представлені Центральною виборчою комісією. За підсумками засідання європейські міністри звернулися до Лукашенка з пропозицією розпочати діалог з опозицією заради врегулювання політичної ситуації в країні та припинення шокуючого насильства народу країни.

З аналогічною заявою виступили і влади країн Балтії. На зустрічі в естонському місті Тарту в рамках Балтійської ради міністрів прем'єр-міністри Естонії Юрі Ратас, Латвії - Крішьяніс Каріньш і Литви - Саулюс Скверняліс висловили глибоку заклопотаність насильницьким придушенням мирних протестів і політичними репресіями влади проти опозиції після білоруських президентських виборів, які вони вважають ні вільними, ні чесними. Прем'єр-міністри закликали Європейський союз "знайти можливості введення санкцій проти посадових осіб, відповідальних за застосування насильства, але не караючи при цьому народ Республіки Білорусь за дії його керівництва".

При цьому в ЦВК Білорусі виключають можливість перегляду результатів президентських виборів. Голова Центральної виборчої комісії Білорусі Лідія Єрмошина вважає, що це можливо тільки в разі встановлення порушень - і якщо це трапиться, то влада може втратити країну.

Нагадаємо, що після виборів президента Білорусі 9 серпня люди масово почали виходити на протести проти фальсифікації результатів голосування. Білоруси виступають проти Олександра Лукашенка та на підтримку його головної суперниці Світлани Тихановської, яка, на їхню думку, перемогла чинного президента з великим відривом. Акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами і затриманнями. Серед протестуючих є загиблі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що на тлі протестів в Білорусі Лукашенко вже звернувся за допомогою до Путіна. Глава Кремля пообіцяв колеги надати військову допомогу при першому ж запиті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?