Учені розкрили одну з головних таємниць COVID-19
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Учені розкрили одну з головних таємниць COVID-19

коронавірус
Джерело:  Nature

Пандемія коронавірусу тривала понад 3 роки й забрала життя мільйонів осіб з різних куточків світу. Однак деякі люди жодного разу не хворіли. Науковці нарешті змогли знайти причину цього парадокса.

Головні тези:

  • Деякі люди ніколи не хворіли на COVID-19 завдяки високій активності імунних клітин носа та гену HLA-DQA2.
  • Дослідження показало, що люди з високим рівнем активності HLA-DQA2 можуть мати ефективнішу імунну відповідь на коронавірус.
  • Результати досліджень можуть стати основою для розробки ефективніших методів лікування та вакцинації.

Чому деякі люди жодного разу не хворіли на COVID-19

Іноземні вчені дійшли висновку, що вся справа у реакції імунних клітин носа та активності гена раннього попередження.

Перший експеримент був проведений у Британії ще 3 роки тому — в розпал пандемії.

За словами науковців, 36 здоровим дорослим добровольцям, які не хворіли на ковід і не були вакциновані, через ніс ввели низьку дозу вірусу.

У 16 учасників дослідники відстежували активність імунних клітин у крові та слизовій оболонці носа. Виявилося, що добровольці розділилися на три групи:

  • у шістьох розвинулася стійка інфекція — вони захворіли;

  • троє отримали тимчасово позитивні тести на COVID-19;

  • у сімох тести завжди були негативними, але вони мали сформовану імунну відповідь.

Вчені звернули увагу на те, що в учасників експерименту з другої та третьої груп ще до контакту з ковідом був високий рівень активності гена під назвою HLA-DQA2.

За їхніми словами, це можна було спостерігати в клітинах, які сигналізують про небезпеку для імунної системи.

Фото: unsplash.com

Імунні клітини носа рятують від коронавіруса

Іноземні науковці дійшли висновку, що люди з високим рівнем активності HLA-DQA2 можуть мати ефективнішу імунну відповідь на коронавірус.

Попри це, що важливо розуміти, вони все одно не можуть похизуватися абсолютним імунітетом — деякі добровольці підхопили вірус після дослідження.

У людей, які отримали короткочасний позитивний результат тесту, вчені зафіксували швидку імунну відповідь у клітинах носа (протягом доби після зараження) та повільнішу імунну відповідь у клітинах крові. Водночас у тих, хто захворів одразу, реакція у носі була повільнішою — в середньому через п'ять днів після контакту з вірусом, — пише видання.

На переконання авторів експерименту, результати їхніх досліджень можуть стати базою для розробки ефективніших методів лікування та вакцин, які імітують оптимальні захисні реакції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?