Учасниці Маршу жінок у Києві оголосили чіткі вимоги
Категорія
Україна
Дата публікації

Учасниці Маршу жінок у Києві оголосили чіткі вимоги

Учасниці Маршу жінок у Києві оголосили чіткі вимоги
Джерело:  online.ua

Міжнародний жіночий день 8 березня — це перш за все ознака боротьби за громадянські права, а не привід для вітань з першими весняними квітами. На підтвердження цьому вдень у понеділок у центрі Києва почалася акція, присвячена захисту прав жіночого населення в Україні. Учасники та учасниці Маршу жінок* зібралися на Михайлівській площі та рушили центром столиці, привертаючи таким чином увагу до поширених соціальних проблем. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на трансляцію заходу та оголошення організаторів.

Згідно із заявою організаторів, пандемія коронавірусу ускладнила ситуацію з жіночими правами по всьому світу.

“Людство функціонує в умовах пандемії вже 1 рік. Чому ми досі не говоримо про її вплив на жінок? Чому ми мовчимо про домашнє насилля, рівень якого в часи COVID-19 дедалі зростає? Чому ми не говоримо, що здебільшого на жінок було покладено обов’язок опікуватися дистанційним навчанням дітей? Що саме жінки змушені виконувати доглядову працю, обсяг якої лише збільшився, та поєднувати її із роботою? Сьогодні ми відкрито заявляємо: у пандемії жіноче обличчя”, - заявили вони.

Перш за все активісти вимагають:

  • ратифікувати Стамбульську конвенцію;

  • припинити урізати соціальні гарантії для тих, хто втратили роботу;

  • створити безпечні умови праці для жінок у сферах з високими ризиками інфікування коронавірусом;

  • забезпечити доступ до всіх медичних і профілактичних послуг;

  • відкрити державні шелтери (притулки) для жертв домашнього насилля — у різних регіонах;

  • організувати справедливе розслідування інцидентів насилля з боку ультраправих організацій.

Нагадаємо, Стамбульську конвенцію ратифікували країни-учасниці Євросоюзу. Вона передбачає введення відповідальності за різноманітні форми насильства — не лише фізичного чи сексуального. Зокрема, йдеться про переслідування, психологічне чи економічне насилля, примусові шлюби, примусові аборти чи стерилізації, каліцтва та “злочини, вчинені в ім’я так званої честі”.

Як повідомляв ONLINE.UA, вихідним днем свято 8 березня стало в Україні за часів панування радянської влади. Це свято залишилося державі “у спадщину” та є чинним досі, у 2021 році. В Українському інституті національної пам’яті тим часом розкритикували той факт, що пам’ятна дата про боротьбу жінок за свої права стала офіційним державним вихідним у незалежній Україні. Голова відомства Антон Дробович назвав це вкрай “нелогічним”.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?