Учені вигадали новий спосіб регулярної доставки астронавтів і вантажів на Місяць і назад
Категорія
Технології
Дата публікації

Учені вигадали новий спосіб регулярної доставки астронавтів і вантажів на Місяць і назад

Учені вигадали новий спосіб регулярної доставки астронавтів і вантажів на Місяць і назад
Джерело:  online.ua

Кілька космічних агентств із різних країн світу планують у найближчому майбутньому не тільки висадити астронавтів на Місяці, а й створити там постійну базу. Також до місячних перегонів планують долучитися й приватні компанії, які сподіваються здійснювати регулярні польоти на Місяць або з метою доставки туристів, або для видобутку корисних копалин на Місяці.

Джерело: Universe Today

Учені вигадали новий спосіб регулярної доставки астронавтів і вантажів на Місяць і назад

Це вимагає доставки великої кількості вантажів і людей, які переміщатимуться між Землею та Місяцем, а це дуже непросте завдання. Група вчених зі США та Великої Британії нещодавно опублікувала своє дослідження на сервері препринтів arXiv, у якому вони представили свій спосіб вирішення цієї проблеми.

Науковці вважають, що спеціальний космічний корабель зможе доставляти вантажі та людей на місячну орбітальну станцію, а назад доставляти на орбіту навколо Землі не тільки людей, а ще й видобуті ресурси. Науковці дійшли висновку, що еліптична орбіта, за якою літатиме корабель, є найоптимальнішою для мінімізації витрат.

На чому заснована теорія

У 20 столітті космічні агентства США та СРСР покладалися на траєкторію вільного повернення для відправки місій на Місяць. Для цього потрібно було використовувати гравітаційне тяжіння Місяця для виконання маневру у формі вісімки, унаслідок чого космічний корабель повертався додому з мінімальними коригуваннями орбіти й відповідно з мінімальними витратами палива. Нові місії в межах мсячної програми NASA Artemis також використовуватимуть аналогічні траєкторії польоту.

Але в цьому випадку космічний корабель може здійснити тільки політ в один бік і потім приземлитися на Землі. Але потрібні регулярні переміщення між Місяцем і Землею, без посадки такого корабля на Землю або Місяць.

Тому вчені запропонували створити новий космічний корабель, який постійно обертатиметься навколо нашої планети й нашого супутника. До цього корабля можна відправляти із Землі вантажі та людей, а він доставить їх на орбіту навколо Місяця, де все забере інший корабель.

Такому космічному кораблю, який постійно перебуватиме в космосі, потрібні спеціальні двигуни та паливо, щоб утримувати його на постійній орбіті. Учені вважають, що для мінімізації витрат на паливо оптимальною траєкторією польоту нового космічного корабля буде еліптична орбіта з перигеєм біля Землі й апогеєм за Місяцем. Для корекції курсу знадобиться лише мінімальна тяга. Хоча вчені все ж вважають, що потрібні додаткові розрахунки, щоб переконатися в реальній ефективності їхнього плану.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?