Учені винайшли спосіб вивчати Антарктиду за допомогою тюленів
Категорія
Технології
Дата публікації

Учені винайшли спосіб вивчати Антарктиду за допомогою тюленів

Учені винайшли спосіб вивчати Антарктиду за допомогою тюленів
Джерело:  online.ua

Континентальні рифи Антарктиди були недоступними для вивчення вчених, поки вони не використали для своїх досліджень тюленів із датчиками на головах.

Джерело: CTV

Вивчення Антарктиди за допомогою тюленів

Дослідники, що працюють в Антарктиді, постійно стикалися з тією ж проблемою: шельфові льодовики континенту, по яких майже неможливо переміщатися човном.

Ось чому океанологи звернулися до більш швидкого способу збору даних — тюленів, на головах яких закріпили датчики.

Шельфові льодовики Антарктиди є надзвичайно біорізноманітним середовищем завдяки великій кількості поживних речовин, що утворюються внаслідок взаємодії океану, суші та шельфового льоду.

Щоб краще вивчити ситуацію, дослідники використовували обладнання для реєстрації океанографічних даних на тваринах, щоб отримати показання провідності, температури та глибини океану.

Попередні дослідження з використанням інструментів, прикріплених до мігруючих південних морських слонів і тюленів Уедделла, які є глибоководними хижаками, – «показали деякі цікаві фізичні процеси в антарктичних районах», – сказав провідний автор дослідження Нобуо Кокубун, доцент Національного інституту полярних досліджень Японії.

Тюлень Уеделла (фото: Nobuo Kokubun (NIPR))

Щоб записати дані, дослідники прикріпили супутникове ретрансляційне обладнання за допомогою клею до голів восьми тюленів Уедделла з березня по вересень 2017 року і змогли визначити нові аспекти сезонних змін Антарктичного океану та мисливських звичок тюленів.

Датчики показали, що:

  • в ополонці тюленів приваблює тепла слабосолона вода, що з’являється восени на глибині;

  • приплив поверхневих вод забезпечує сильний східний вітер;

  • цей вітер приносить також на шельф додаткове харчування для морських тварин.

Дослідники сподіваються й надалі використовувати тюленів для дослідження та реєстрації даних про прибережну морську екосистему Антарктики.

Дослідження показало, що тюлені з океанографічними датчиками, можуть бути потужними інструментами для дослідження океанографічних та екологічних умов у дуже широкому діапазоні антарктичних континентальних шельфів. Зрештою, дослідники сподіваються, що зможуть використовувати ці дані, щоб передбачити, як прибережна морська екосистема Антарктики реагує на поточні швидкі зміни антарктичного морського льоду.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?