Учені виявили несподівану причину вимирання шаблезубих тигрів
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Учені виявили несподівану причину вимирання шаблезубих тигрів

Учені виявили несподівану причину вимирання шаблезубих тигрів
Джерело:  online.ua

Шведські вчені виявили сліди спадкового захворювання кісток в останках шаблезубих тигрів і жахливих вовків. Це було наслідком близькоспорідненого схрещування і могло стати справжньою причиною їхнього вимирання.

Джерело: New Scientist

Учені виявили несподівану причину вимирання шаблезубих тигрів

Понад 6% стегнових кісток тигрів, витягнутих зі смоляних ям Ла-Бреа в Лос-Анджелесі, мали контрольні вм’ятини та інші свідчення остеохондрозу — це щонайменше в шість разів частіше, ніж у сучасних видів ссавців.

Несподівана гіпотеза. Китайські вчені з’ясували, що причиною вимирання динозаврів став не метеорит

Я думаю, що сьогодні немає жодної тварини [виду], поширеність якої становить 6%. У собак ми говоримо про менш ніж один відсоток. У людей він явно менше 1%. Тож це напрочуд багато, — каже Г’юго Шмекель з Академії IVC Evidensia в Стокгольмі, Швеція.

Остеохондроз виникає, коли невеликі ділянки кістки, що росте, не формуються, залишаючи отвори, які можуть спричиняти біль і кульгавість.

Це захворювання зустрічається рідко, але воно вражає здебільшого ссавців. Як правило, остеохондроз передається в сім'ях або у певних порід. Наприклад, у 9% бордер-коллі є остеохондроз плечей, тоді як у багатьох інших порід собак це захворювання практично відсутнє.

У сучасних кішок остеохондроз майже не зустрічається, хоча кілька випадків було виявлено в утримуваних у неволі снігових барсів, які були генетично пов’язані один з одним.

Чому одні муркають, а інші ричать?

Як і люди, кішки видають звуки з голосового апарату, званого гортань. Голосовий апарат ссавців знаходиться в горлі, де повітря створює звуки. Під’язикові кістки і голосові зв’язки — дві важливі частини гортані, які у кішок виробляють вокалізацію.

Одна з істотних відмінностей між кішками, які ричать ікішками, які нявкають, полягає в під’язиковій кістці.

У видів, що ричать, унікальне розташування однієї пари кісток під’язикового апарату — епігіоідів, говорить Уїблі.

Епігіоід — це не кістка, а подовжена еластична зв’язка. Гнучкий хрящ дозволяє тваринам опускати голосовий апарат в горлі, тому тварини можуть видавати більш низькі звуки, — зазначає вчений.

Ще одна істотна відмінність між цими видами котячих таїться в самому голосовому апараті, стверджує Уїблі. Муркотіння викликає надзвичайно швидке посмикування голосового м’язу, який знаходиться в голосовому апараті.

У котячих, які ричать, довші, важчі, еластичніші, м’язистіші і жирніші шари тканини, з яких складаються їхні голосові зв’язки. Ця тканина є міцною і гнучкою, що дозволяє цим великим кішкам видавати низький гуркітливий звук, але вона не дозволяє їм муркотіти.

Різні види котячих набули свої відмінні голосові особливості, які, швидше за все, дають їм певні еволюційні переваги, резюмує Уїблі.

Читайте також:

  • Як помити кота й залишитися живим — дієві поради.

  • Домашні тварини зміцнюють людям імунітет до коронавірусу — спостереження вчених.

  • В китайському Шеньчжені заборонили їсти кішок та собак — що важливо про це знати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?