Учені заявляють про початок ери "глобального кипіння" на планеті
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Учені заявляють про початок ери "глобального кипіння" на планеті

Учені заявляють про початок ери "глобального кипіння" на планеті
Джерело:  online.ua

Учені десятиліттями попереджали про необхідність скорочення парникових викидів, щоб не допустити кліматичної кризи. Але, схоже, вона вже тут. У 2023 році на Землю наринули інтенсивні хвилі тепла, неймовірна спека на суші та в океані, а також масштабні лісові пожежі. Дослідники вважають, що це ще не все — Земля, ймовірно, вступила в еру "глобального кипіння".

Джерело: SciTechDaily

Учені заявляють про початок ери "глобального кипіння" на планеті

Кліматична криза досягає безпрецедентного рівня гостроти, оскільки глобальні температури злітають до рекордних позначок, а липень 2023 року став ще однією тривожною віхою — його визнали найспекотнішим за всю історію спостережень. За словами генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, те, що сьогодні відбувається з кліматом, з упевненістю можна назвати "катастрофою для всієї планети". Ба більше, вчені вважають, що Земля вже переступила з ери "глобального потепління" в еру "глобального кипіння".

Ці тривожні прогнози також були підтверджені нещодавніми висновками команди професора Цинсян Лі зі Школи атмосферних наук Університету Сунь Ятсена. Робота дослідників ґрунтується на глобальному наборі даних за об'єднаною призмовою температурою Китаю 2.0 (CMST 2.0).

Під час дослідження команда професора Лі проаналізувала набір даних CMST 2.0 і виявила, що перше півріччя 2023 року вже стало третім найспекотнішим за всю історію спостережень, зовсім небагато відставши від найспекотнішого 2016 року і другого найтеплішого 2020 року. Дані також свідчать про те, що глобальні середні температури поверхні моря також рекордно зросли у квітні, на суші температура повітря сягнула свого піка в червні. Усе це призвело до того, що травень став найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень для глобальної середньої приземної температури.

Чим загрожуватиме світу рекордна спека 

Наслідки такої спеки включають проливні дощі в деяких частинах світу і надмірну спеку з лісовими пожежами в інших місцях нашої планети.

Кевін Тренберт зазначає, що підвищення температури та найбільш теплі роки зазвичай спостерігаються на останніх стадіях явища Ель-Ніньо.

Температура поверхні моря під час Ель-Ніньо досягає піку приблизно в грудні і має найбільший вплив у наступні два місяці.

Це, можливо, призведе до того, що в 2024 році температура підніметься на 1,4 ℃ вище доіндустріального рівня. Як тільки відбудеться наступна подія Ла-Нінья, в підйомі знову настане пауза, але значення ніколи не повернуться на колишні рівні, — пояснює Тренберт.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?