Учені з'ясували точну кількість матерій у Всесвіті
Категорія
Технології
Дата публікації

Учені з'ясували точну кількість матерій у Всесвіті

Учені з'ясували точну кількість матерій у Всесвіті
Джерело:  online.ua

Учені давно намагаються зрозуміти, скільки ж насправді матерії у Всесвіті із загальної кількості матерії та енергії, які його складають. Автори нового дослідження, опублікованого у виданні The Astrophysical Journal, змогли з'ясувати це.

Джерело: Phys

Учені з'ясували точну кількість матерій у Всесвіті

Зараз вважається, що вся матерія у Всесвіті складається з двох частин:

  • звичайна або баріонна матерія займає приблизно 20% всієї матерії і це те, з чого складаємося ми, наша планета, зірки і галактики та всі відомі частинки, що наповнюють космос;

  • темна матерія займає приблизно 80% всієї матерії, хоча її природа залишається невідомою, і вона, найімовірніше, складається з поки що не виявлених частинок.

Для того, щоб з'ясувати, скільки вся матерія займає місця у Всесвіті, з огляду на те, що його наповнює ще й темна енергія, відповідальна за прискорене розширення космосу, науковці використали метод, що добре зарекомендував себе.

Кількість скупчень галактик, які спостерігають зараз астрономи, дуже чутлива до загальної кількості матерії. Більша кількість матерії призведе до збільшення кількості скупчень галактик. Але точно виміряти масу такого скупчення складно, адже більшу їхню частину становить темна матерія, яку побачити безпосередньо неможливо.

Тому вчені використовували непрямі показники. Більш масивні скупчення містять більше галактик. Оскільки галактики складаються із зірок, світло яких видно, кількість галактик у кожному скупченні можна використовувати як спосіб непрямого визначення загальної маси скупчення. У такий спосіб учені отримали потрібні значення. Після цього було проведено порівняння кількості та маси скупчень галактик на одиницю об'єму з передбаченнями моделювання.

У результаті дослідження вчені отримали найкращу відповідність між спостереженнями та даними моделювання, яка становила 31% матерії із загальної кількості матерії та енергії у Всесвіті. Це значення добре узгоджується з даними спостережень за реліктовим випромінюванням, яке залишилося після народження космосу. Тобто вся матерія, і звичайна, і темна, займають лише третину маси Всесвіту, а решта 69% — темна енергія, яка є не менш загадковою за своєю природою, ніж темна матерія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?