Угорщина отримає гроші від ЄС в обмін на розблокування 18 млрд євро для України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Угорщина отримає гроші від ЄС в обмін на розблокування 18 млрд євро для України

Угорщина отримає гроші від ЄС в обмін на розблокування 18 млрд євро для України
Джерело:  online.ua

Угорщина домоглася від Євросоюзу розморозити частину фінансування в обмін на зняття вето з виділення Україні 18 млрд євро допомоги у 2023 році.

Джерело: Politico

 Угорщина домоглася виділення фінансування від ЄС

ЄС заморозив виділення Угорщині 7,5 мільярдів євро виплат через побоювання, що ці гроші можуть сприяти хабарництву в країні.

На знак протесту Будапешт блокував пакет допомоги ЄС Україні в розмірі 18 мільярдів євро.

12 грудня країни ЄС погодилися знизити суму заморожених коштів до 6,3 млрд євро.

Вони також схвалили виділення Угорщині 5,8 мільярда євро для відновлення після пандемії у вигляді грантів, які так само були затримані протягом півтора року через занепокоєння ЄС. Кошти будуть виділені за умови завершення 27 антикорупційних реформ і реформ щодо незалежності судової системи.

Видання вказує, що такий результат означає перемогу для прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який використав право вето, щоб отримати від Брюсселя кошти ЄС.

На його користь працювали два фактори: система ЄС, яка вимагає одностайності щодо багатьох важливих рішень, і сильне бажання ЄС зберегти єдиний фронт через російську агресію.

Немає жодних гарантій, що Орбан зможе виконати свою обіцянку ухвалити 27 реформ щодо верховенства права, необхідних для розблокування коштів на відновлення від пандемії та розморожування регулярних фондів ЄС, - зазначає видання.

Останніми днями офіційні особи намагалися розробити "план Б" для виплати коштів Україні без схвалення Угорщини — пропозиція вимагала б від 26 країн надати індивідуальні гарантії замість гарантії, яку підтримує ЄС. Такий крок викрив би небажані тріщини в підході ЄС до війни Росії.

Тепер, після схвалення Європейського парламенту 13 грудня, ЄС може почати виплати Україні в січні.

Нагадаємо, що план про надання Україні 18 млрд євро Європейська комісія представила 9 листопада. Угорщина одразу заявила, що не підтримає його.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?