Угорщина посилить контроль за зерном з України
Категорія
Світ
Дата публікації

Угорщина посилить контроль за зерном з України

Угорщина посилить контроль за зерном з України
Джерело:  online.ua

Міністр сільського господарства Іштван Надь оголосив про плани Угорщини запровадити нові заходи та посилити контроль за імпортованим з України зерном.

Джерело: Міністерство сільського господарства Угорщини

Угорщина посилить контроль за зерном з України

Згідно із заявою міністра, ситуація для угорських фермерів погіршується через безпрецедентно високі обсяги імпорту зернових та олійних культур з України до країн-членів ЄС, включаючи Угорщину, яка межує з Україною.

Крім того, українські сільгоспвиробники, яким надано повний безмитний доступ на європейський ринок, почали експортувати значні обсяги м'яса птиці, яєць та меду, що витісняє угорську продукцію з традиційних ринків збуту та призводить до зниження цін на продукцію угорських фермерів нижче за рівень собівартості виробництва.

Міністр Микола Сольський провів розмову з угорським колегою Іштваном Надєм
Проти українського зерна почали протестувати фермери Болгарії

Так, міністр також виступив з ініціативою запровадити обов’язкове декларування основних зернових та олійних культур в Системі електронного контролю за транзитними товарами (EKÁER).

Декларування дасть більш точну картину кількості зернових та олійних культур, що надходять автомобільним транспортом, а також дозволить штрафувати вантажі, які не відповідають зобов’язанням щодо декларування, – йдеться в повідомленні.

Надь підкреслив, що незадекларовані вантажі вважаються такими, що мають недокументоване походження, і на них може бути накладено штраф за невиконання зобов’язань або навіть конфісковано під заставу.

Крім того, країна продовжить посилювати контроль за імпортом, приділяючи особливу увагу транзитним вантажам, щоб переконатися, що ті, які призначені для транзиту, дійсно залишають країну.

Що відомо про конфлікт через українське зерно

Що важливо розуміти, Україна експортує значну частину свого зерна через сухопутний кордон з Польщею через повномасштабну війну з Росією та ускладненим експортом морем.

Зерно повинно було йти через Польщу транзитом в інші країни, однак залишається там і продається.

Наразі цим вкрай незадоволені польські фермери.

Останні вимагають реакції Міністерства сільського господарства, а також виступають за відставку самого Ковальчика.

За словами польських журналістів, очільник відомства своїми останніми заявами радше розлютив, ніж заспокоїв протестувальників.

Не можна також не згадати про те, що 5 квітня до Польщі приїхав український лідер Володимир Зеленський, його візит погрожували зірвати польські фермери.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?