Угорщина пропонує розділити пакет допомоги на 50 млрд євро від ЄС для України — Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

Угорщина пропонує розділити пакет допомоги на 50 млрд євро від ЄС для України — Bloomberg

Угорщина пропонує поділити допомогу Україні
Джерело:  Bloomberg

Угорщина пропонує розділити пакет допомоги Євросоюзу Україні на 50 млрд євро. Будапешт пропонує спочатку погодити 25 млрд євро.

Угорщина хоче затримати частину допомоги Україні

Минулого тижня Угорщина повідомила державам-членам ЄС, що на даному етапі для України буде достатньо 25 мільярдів євро.

Це додає занепокоєння щодо можливого послаблення економічної підтримки України.

За даними джерел, Будапешт пропонує ЄС оцінити витрати першої частини пакету в середині періоду 2024-2027 років, коли можна буде надати ще 25 мільярдів євро залежно від потреб України.

Допомога Україні входить до перегляду довгострокового бюджету ЄС, який також включає додаткове фінансування на міграцію та передові технології на загальну суму 66 мільярдів євро.

Європейська комісія сподівалася досягти узгодження бюджету до кінця року, проте розбіжності в позиціях щодо загального перегляду бюджету ЄС можуть підірвати необхідну одностайність для прийняття рішення.

Угорщина блокує допомогу Україні

У ЄС існує широкий консенсус щодо надання підтримки Україні, проте дружній до Кремля уряд Угорщини став важким партнером, оскільки не один раз намагався заблокувати допомогу Україні.

Цього разу причиною стала нездатність уряду Віктора Орбана отримати доступ до важливих фондів ЄС через проблеми верховенства права та корупцію, а також нібито погане поводженням України з етнічною угорською меншиною.

Для пом’якшення уряду Орбана, ЄС погодився розблокувати для Угорщини майже 13 мільярдів євро, а Україна видалила угорський OTP Bank зі списку спонсорів війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?