Угорський міністр терміново збирається в Україну через кризу у відносинах
Категорія
Політика
Дата публікації

Угорський міністр терміново збирається в Україну через кризу у відносинах

Угорський міністр терміново збирається в Україну через кризу у відносинах

Впливовий дипломат та очільник Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто домовився про невідкладну зустріч та перемовини з українським колегою Дмитром Кулебою. За попередніми даними, зустріч сторін відбудеться в столиці Україні, Києві. Дипломати вирішили обгооврити усі конфлікти, які виникли на тлі жорсткої кризи у відносинах між двома країнами. Першим офіційно цю інформацію підтвердив глава МЗС України Дмитро Кулеба. Він повідомив, що очікує на приїзд угорського колеги до кінця січня. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

"Угорщина для нас важливий партнер і близький сусід. Сусіди, буває, сваряться, але потім мають миритися, бо залишаються сусідами. Тому ми домовилися, що наприкінці січня мій колега Петер Сійярто відвідає Київ для обговорення ситуації у двосторонніх відносинах і шляхів вирішення проблем на основі принципу взаємної поваги", — наголосив Дмитро Кулеба.

Інші анонімні джерела видання стверджують, що візит угорського дипломата вже запланували на останній тиждень січня, після зміни влади у США. За словами журналістів, йдеться не про офіційне засідання міжурядової комісії, яке було підставою для зустрічей Кулеби із Сіярто раніше цього року, а про персональний візит угорського міністра, щоб знайти вихід з кризи у відносинах.

Що важливо розуміти, ініціатором перемовин став офіційний Будапешт, однак запрошення до зустрічі у Києві, як стверджують джерела, надійшло від української сторони.

Варто нагадати, нове загострення у відносинах країн почалося після серії обшуків, проведених СБУ на Закарпатті та повідомлень про кримінальні провадження проти посадовців-угорців. Лідер товариства угорської культури Василь Брензович, що став один із фігурантом розслідувань, на початку грудня залишив Україну. Як уже згадувалося раніше, криза стрімко почала загострюватися після некоректних заяв представників угорської партії влади про ситуацію в Україні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  Євросоюз поставив на місце Угорщину після її нових скарги на Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?