Україна, Британія та Польща оголосили про створення альянсу
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна, Британія та Польща оголосили про створення альянсу

Україна, Британія та Польща оголосили про створення альянсу
Джерело:  online.ua

Україна, Польща та Велика Британія офіційно повідомили про заснування нового союзу. Тристороння співпраця буде спрямована на зміцнення безпеки та розвиток торгівлі.

Джерело: заява країн, пресконференція Кулеби і Трасс

Україна, Польща та Британія створюють новий союз

Сьогодні, під час візиту в Україну міністерки закордонних справ Британії Ліз Трасс, Польща, Україна та Британія оголосили про створення нового формату співпраці.

Україна, Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії та Республіка Польща мають глибокі історичні зв’язки, засновані на спільних цінностях, спільній відданості миру і безпеці та спільній історії протистояння агресорам, які загрожують свободі в Європі, - зазначено в декларації.

Держави наголосили, що кожна європейська держава вільна обирати або змінювати свої заходи безпеки, включаючи договори про союз, і що жодна держава не може розглядати будь-яку частину Європи як сферу свого впливу.

Впевнений, що наша тісна тристороння взаємодія стане дієвою запорукою безпеки, миру і розвитку в Європі, - сказав Кулеба.

Оголошення про новий союз мало статися ще 2 лютого, коли Трасс повинна була відвідати Київ, проте вона захворіла на коронавірус й оголошення перенесли.

Ініціативу створення нового формату висловила Україна у жовтні 2021 року.

Кулеба раніше підкреслював, що союз будується не так на географії, як на спільних принципах трьох країн.

Нагадаємо, що напередодні свого візиту в Україну Трасс зазначала, що не варто вірити російській деескалації на кордоні з Україною.

Вона закцентувала увагу на тому, що Росія може затягнути кризу на місяці, оскільки немає жодних доказів того, що Росія справді відвела війська, як про це заявила.

Важливо розуміти, що в США зазначили, що військ стало більше, а ознак деескалації не бачать ні вони, ні НАТО.

У Британії зокрема сказали, що до кордонів України рухаються додаткова бронетехніка, гелікоптери та польовий госпіталь.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?