Україна домовилася зі SpaceX про запуск супутника
Категорія
Технології
Дата публікації

Україна домовилася зі SpaceX про запуск супутника

Україна домовилася зі SpaceX про запуск супутника
Джерело:  online.ua

Українська влада на честь 30-річчя з року незалежності вирішила організувати суттєвий подарунок державі. Офіс президента Володимира Зеленського запланував спрямувати на земну орбіту перший за часів незалежності космічний супутник. Нещодавно комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку звітував, що апарат “Січ 2-30 (2-1)” спрямують завдяки ракеті американської компанії SpaceX. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт парламентського підрозділу.

“Комітет з питань економічного розвитку радий повідомити, що черговий етап перемовин зі SpaceX завершився успішно, і ми можемо підписати договір на пускові послуги. Ціна контракту — 1 млн дол. США, що є надзвичайно приємною ціною для України та ушестеро нижчою за ту, яка була запланована”, - оголосив керівник комітету Дмитро Наталуха.

Він зауважив, комітет доручає конструкторському бюро “Південному” зайнятися відпрацюванням усіх необхідних питань. Контролювати цю роботу будуть представники Державного космічного агентства.

“Упродовж місяця ми очікуємо остаточного технічного рішення щодо запуску. Ми віримо в те, що всі перешкоди будуть подолані та супутник буде запущений у рік 30-річчя Незалежності України відповідно до поставленого президентом України Володимиром Зеленським завдання”, - наголосив Наталуха.

У відомстві нагадали, що переговори з представництвом SpaceX з приводу запуску українського супутника тривали з грудня 2020 року.

Сам президент Володимир Зеленський ще у жовтні торік висловився про бажання найближчими роками відправити у космос першу українську ракету — хоча б легкого класу.

Як повідомляв ONLINE.UA, 3 березня американська приватна космічна компанія SpaceX, яка належить відомому бізнесмену та винахіднику Ілону Маску, нарешті здійснила запуск і посадку десятого прототипа міжпланетного багаторазового корабля Starship. Варто зазначити, що невдовзі після приземлення прототип все-таки вибухнув. До слова, напередодні старту Starship SN10 сам Маск неочікувано для всіх повідомив, що випробування прототипу пройдуть успішно з ймовірністю 60%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?