Україна готує Росії черговий неприємний сюрприз
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна готує Росії черговий неприємний сюрприз

Україна готує Росії черговий неприємний сюрприз
Джерело:  online.ua

Україна готує кілька неприємних сюрпризів Росії. Українська компанія "Нафтогаз" вивчає можливість подачі нових позовів проти російського "Газпрому", які оцінюються в 17,3 млрд доларів. Крім того, українська компанія хоче перенести точку продажу газу із західного на східний кордон України, а також планує домогтися, щоб поставки газу в Україну здійснювалися не тільки "Газпромом", але і іншими компаніями. Про це 18 червня повідомила радниця глави правління "Нафтогазу" Олена Зеркаль під час онлайн-дискусії з питання діяльності компанії, передає ONLINE.UA.

"Говорити про те, що нові судові процеси розпочато - рано. Ми знаходимося на стадії оцінки можливості початку цих судів, так як потенційні судові розгляди можуть бути "дуже дорогими". Тому, "ніхто не хоче втрачати гроші", не розуміючи, яким буде підсумковий результат розглядів", - пояснила плани" Нафтогазу "Зеркаль.

Також вона підкреслила, що компанія не хоче розкривати суть судебних позовів проти "Газпрому", щоб не надавати Москві можливостей для звинувачення "в недотриманні контрактних зобов'язань" в рамках газових домовленостей 2019 року, коли "Нафтогаз" погодився відмовитися від усіх своїх позовних заяв проти російської газової компанії.

Про нові позови "Нафтогазу" проти "Газпрому" раніше вже говорив колишній виконавчий директор компанії Юрій Вітренко в лютому 2020 року. За словами Вітренко, в нових позовах мова піде про зловживання "Газпромом" своїм домінуючим становищем за новим транзитним контрактом і за контрактом між "Нафтогазом" і російської компанії про переуступку боргових зобов'язань "Росукренерго".

Нагадаємо, 30 грудня 2019 року Україна і РФ підписали пакетну угоду щодо транзиту газу на 2020 - 2024 роки з можливістю пролонгації транзиту ще на 10 років. Документом передбачається відгук всіх взаємних арбітражних і судових позовів двох компаній, по яким не прийнято остаточні рішення, і відмова в майбутньому від претензій за контрактами від 19 січня 2009 року. За умовами угоди, "Газпром" виплатив Україні 2,9 млрд доларів в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що США зірвали наміри Путіна щодо постачання російського газу в Європу в обхід України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?