Україна готує Росії удар у відповідь в газовому секторі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна готує Росії удар у відповідь в газовому секторі

Україна готує Росії удар у відповідь в газовому секторі
Джерело:  online.ua

З 1 січня 2021 року розпочнеться новий етап газового контракту України і Росії відносно транзиту газу в Європу, згідно з яким "Газпром" зобов'язаний прокачати через українську ГТС лише 40 млрд кубометрів газу в рік, що майже в чотири рази менше компресорної потужності газотранспортної системи України. Офіційний Київ вже готується до цього моменту, тому розробляє план, як відповісти Росії і не понести втрати. Глава ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон в інтерв'ю S&P Global Platts розповів, що якщо Росія не продовжить або не підвищить обсяги контракту з Україною на транзит газу європейським споживачам, то українська компанія вдарить по "Газпрому" за допомогою ЄС. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт компанії.

"Ми будемо продовжувати боротьбу з Газпромом, і домагатися підтримки Європейського Союзу, щоб відкрити вільний транзит газу з Центральної Азії до Європи. Десять років тому Туркменістан і Казахстан могли продавати газ до Європи транзитом через Росію. Ми вважаємо, що Європа повинна бути дуже наполегливою в цьому питанні, щоб перенести точку передачі для всіх європейських споживачів з точок всередині Європи в точку на кордоні між Україною і Росією, таким чином мінімізуючи будь-яку цінову дискримінацію, яку Газпром міг би нав'язати своїм клієнтам і країнам", - розкрив план Києва Макагон.

Він попередив ЄС, що без контракту Росії і України на транзіт газу Європа втратить гнучкість і повністю буде залежати від путінських газопроводів "Північний потік-1" і "2". Тому в Києві мають намір домагатися, щоб Російська Федерація відкрила можливість транзиту для країн Центральної Азії, які могли б забезпечувати альтернативні джерела газу для Європи.

"Я вважаю, що Європа була б зацікавлена в цих джерелах, і ми сфокусуємось на цьому. Також ми розглядаємо можливість вибрати для використання нашої системи для транспортування будь-якого виду синтетичного метану, біометану або водню. Ми в пошуку таких можливостей, і я вважаю, що Україна разом з нашою газотранспортною системою могла б істотно сприяти реалізації плану скорочення викидів вуглецю в Європі ", - підкреслив Макогон.

Нагадаємо, в грудні минулого року НАК "Нафтогаз України" і "Газпром" підписали Угоду про надання послуги з організації транспортування природного газу через територію України до 2024 року. У 2020 році за контрактом заброньовані потужності в обсязі 65 млрд кубометрів. З 2021 по 2024 рік контракт передбачає прокачування по 40 млрд кубометрів. При цьому контракт укладений за принципом "качай або плати", тобто "Газпром" в будь-якому випадку сплатить ці обсяги, навіть якщо не використовує їх на всю потужність.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що "Газпром" замовив додаткові потужності для транспортування природного газу українською ГТС до Європи в жовтні. Цю інформацію вже офіційно підтвердила прес-служба НАК "Нафтогаз України".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?