Україна готувала контрнаступ спільно з США та союзниками
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна готувала контрнаступ спільно з США та союзниками

Україна готувала контрнаступ спільно з США та союзниками
Джерело:  online.ua

Україна готувала план контранступу разом з США ще з початку літа і він виглядав інакше – передбачався лиша наступ на Херсон. Проте його замінили на два наступи – на Харківщині та Херсонщині для більшої успішності.

Джерело: The New York Times

США допомагали планувати контранступ ЗСУ

Стратегію контранступу почали розробляти кілька місяців тому під час серії інтенсивних розмов між українськими та американськими офіційними особами.

Робота почалася незабаром після того, як президент України Володимир Зеленський сказав своїм генералам, що він хоче зробити драматичний крок, щоб продемонструвати, що його країна може дати відсіч російському вторгненню. За його наказом українські військові розробили план широкого наступу на півдні, щоб повернути Херсон і відрізати Маріуполь від російських військ на сході, - пише видання.

Українські генерали та американські чиновники вважали, що така широкомасштабна атака призведе до величезних втрат і не зможе швидко повернути великі території.

Довгий час не бажаючи ділитися деталями своїх планів, українські командири почали більше відкриватися представникам американської та британської розвідок і шукати поради.

Джейк Салліван, радник з національної безпеки, і Андрій Єрмак, головний радник пана Зеленського, неодноразово говорили про планування контрнаступу, за словами високопоставленого чиновника адміністрації. Генерал Марк А. Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, і старше українське військове керівництво регулярно обговорювали питання розвідки та військової підтримки.

Зазначається, що в Києві співпрацювали українські та британські військові, а новий американський аташе з питань оборони Генерал Гаррік Хармон розпочав щоденні зустрічі з вищим офіцерським складом України.

Представники США та України влітку проводили військові ігри, метою якої було перевірити успіх широкого наступу на півдні. Вони показали, що такий наступ не вдасться.

Замість одного великого наступу українські військові запропонували два. Перший, у Херсоні, швидше за все, потребує кількох днів або тижнів, перш ніж отримати драматичні результати через концентрацію російських військ. Інший планувався під Харковом.

Разом Британія, Сполучені Штати та Україна провели оцінку нового плану. Цього разу офіційні особи з трьох країн погодилися, що це спрацює — і дасть Зеленському те, чого він хотів: велику, явну перемогу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?