Україна готувалась до загрози підриву Каховської ГЕС — Зеленський
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна готувалась до загрози підриву Каховської ГЕС — Зеленський

Україна готувалась до загрози підриву Каховської ГЕС — Зеленський
Джерело:  online.ua

За словами президента Володимира Зеленського, Україна готувалась до загрози підриву російськими військовими злочинцями Каховської ГЕС, оскільки росіяни замінували станцію ще у минулому році. 

Джерело: пресконференція президента України

Україна очікувала на підрив російськими військовими злочинцями Каховської ГЕС 

Всі розуміли, що РФ замінувала дамбу ще минулого року. Якщо щось заміновано, то ми точно цього не контролюємо і може бути момент, коли буде вибух і будуть відповідні наслідки, - підкреслив Зеленський.

Глава держави підкреслив, що у такій ситауції заздалегідь були підготовлені оперативні команди ДСНС.

До такої ситуації готувалися в МВС, а прем'єр-міністр розумів, що буде відбуватися. Тому, за його словами, всі знали, що робити.

Дуже складна ситуація. Нам зрозуміло, що буде затоплено від 35 до 80 населених пунктів. Ми розуміємо, що будуть великі проблеми з питною водою в Дніпровському, Запорізькому та Херсонському регіонах, - підкреслив Зеленський.

Однак президент підкреслив, що реальні наслідки техногенної катастрофи, вчиненої російськими військовими злочинцями, будуть зрозумілі тільки після того, як зійде вода.

Що відомо про наслідки підриву Каховської ГЕС 

У Новій Каховці повністю затопило зоопарк. Майже всі тварини загинули, врятувати вдалось лише лебедів і качок.

Загинуло 300 тварин. До трагедії тут мешкали мавпи, єноти, віслюк, поні, нутрії, різноманітні птахи, дикобрази, бабаки, черепахи та багато інших видів.

Наразі підрив російськими військовими злочинцями Каховської ГЕС призвів до затоплення понад 80 населених пунктів.

За словами депутата Херсонської облради Сергія Хланя, жителі Нової Каховки панічно покидають місто. Зв'язка з містом наразі не має.

Хлань розповів, що Нова Каховка підтоплена, а місцеві мешканці самотужки покидають місто. Вони могли не чути нічний вибух на ГЕС. До того ж росіяни глушать зв’язок.

Чи вплине підрив Каховської ГЕС на контрнаступ ЗСУ 

На думку аналітика, Національного інституту стратегічних досліджень, військового експерта Миколи Бєлєскова, підрив російськими військовими злочинцями дамби Каховської ГЕС та підтоплення десятких населених пунктів не вплинуть на ситуацію на фронті.

Однак підтоплення робить неможливим проведення українськими військовими операції по переправці через Дніпро на окуповані території правобережної частини Херсонщини.

Я не думаю, що військовий вплив буде великим, враховуючи те, що форсування Дніпра навряд чи планувалося як головний удар, а скоріше як щось додаткове до контрнаступу. І Україна, і Росія тепер можуть звільнити частину сил, тому питання лише в тому, хто може швидше перекинути їх кудись, - підкреслив Бєлєсков.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?